Unatoč preferencijama smeđeg šećera od strane pojedinaca koji teže zdravom životu i prehrani, ne postoji značajna razlika između smeđeg i bijelog šećera. Osim očiglednih fizičkih svojstava, odnosno boje i ukusa, razlike su gotovo neprimjetne.
Najveća greška koju dijabetičari mogu učiniti je konzumacija
smeđeg šećera pospješena vjerovanjem da takav šećer ne djeluje
štetno kao prerađena bijela verzija.
Činjenica da jedna čajna žličica smeđeg šećera sadrži samo jednu
kaloriju više nego ista količina smeđeg poražavajuća je za sve
koji isti bezbrižno konzumiraju.
Naime, smeđa boja u slučaju šećera podiže isključivo njegovu cijenu jer proizvođači marketinškim trikovima predstavljaju takav šećer kvalitetnijim u odnosu na izbijeljene namirnice.
Razlika između smeđeg i bijelog šećera u proizvodnji
Nakon prerađivačkog procesa iz biljke šećerne trske i repe proizađe molasa. Radi se o gustoj crnoj masi koja kasnije kristalizacijom postaje šećer u obliku u kakvom ga poznajemo. U toj fazi procesa dolazi do kristalizacije koja djeluje na izbjeljivanje šečera. No, čini se kako se opisanim procesom tvari iz smeđe verzije ne ispiru, već i smeđi i bijeli šećer ostaju vrlo sličnog sastava.
S obzirom da je znanstveno utvrđeno da razlika između smeđeg i bijelog šećera nije značajna, preporučamo upotrebu sirovog šećera. No, i taj prijedlog stručnjaka potrebno je uzeti s rezervom budući da prirodniji izgled namirnice u marketingu često služi isključivo u svrhu podizanja cijene određenog artikla neproporcionalno s njegovom stvarnom vrijednosti.