Kada govorimo o razlici između divljeg i pitomog kestena, govorimo o dvije potpuno različite vrste, koje su samo zbog sličnosti ploda dobile isti naziv - kesten.
Divlji i pitomi kesten spadaju u listopadnu vrstu, a njihovo stablo je krupno i vrlo brzog su rasta.
Dakle, znate li koje su razlike između divljeg i pitomog kestena?
Postoje stotine različitih vrsta kestena, ali najpoznatija podjela je ona na divlji i pitomi kesten. Riječ “pitomi” kod nas se upotrebljava za stablo koje se uzgaja zbog nekih korisnih osobina, najčešće jestivih. Tako je pitomi kesten onaj koji nosi jestive plodove rasprostranjen u šumama, dok plod divljeg kestena nije jestiv. To naravno nije jedina razlika između divljeg i pitomog kestena, ali je jedna od jednostavnijih, kojom započinje priča o kestenu.
Zbog njegove ljepote i raskošnog lišća, te cvijeta u vrijeme cvatnje, sadi se uzduž gradskih ulica. Najpoznatiji pitomi kesten je onaj lovranski, poznatiji kao lovranski marun, koji je posebna delicija i od njega se rade razni specijaliteti.
Plod pitomog kestena ima visoku kaloričnu vrijednost. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se po tome što je udio masti znatno smanjen. Ima visoki udio škroba a jedini sadrži vitamin C.
Torta, kesten
Divlji kesten iako nije jestiv koristi se u ljekovite svrhe. Najčešće je to ublažavanje simptoma kod astme i bronhitisa. Spominjemo ga često kao odličnog saveznika u borbi protiv varikoznih vena i proširenih kapilara.
Za kraj jedna zanimljivost. Za jačanje krvotoka, postoji jedan nadasve koristan savjet. Dobro je uzeti drvo kestena, štap ili nešto slično, te ga povremeno, trljati između ruku dok se na zagrije.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!