Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i radovi u vrtu /

Radovi u vrtu i sijanje graha

Svibanj je vrijeme za sijanje graha u kontinentalnom dijelu. Sijanje niskog graha ide direktno na otvoreno od kraja travnja do kraja kolovoza, a zrnatog do početka kolovoza.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Za sijanje graha vrlo je važna priprema tla, a ona počinje skidanjem predusjeva.  Grah će najbolje rasti na dubokim tlima mrvičaste strukture, a pH reakcija bi trebala biti slabo kisela do neutralna. Grah voli tla bogata organskim tvarima, a idealne pretkulture za sijanje graha su: krumpir, rajčica i žitarice.  Grah je dosta osjetljiv na hladnoće pa se sijanje graha treba raditi nakon što zadnji mraz prođe. 

Sijanje graha najbolje raditi krajem svibnja, a prije sijanja trebate dobro pognojiti tlo.

Kod sijanja graha, razmak između sjemenki treba biti 3 do 5 cm, a dubina oko 3 cm.  Niske sorte graha pri sijanju poduprite mrežom ili granama.

Kod sijanja graha pazite na dubinu sjetve i broj zasijanih zrna. Prevelika količina sjemena povećat će trošak sjemena i prorjeđivanja, kako bi se dobio odgovarajući sklop biljaka u vegetaciji.  Kod sijanja graha mahunara, vodite računa da će on biti zreo otprilike 60 dana nakon sadnje. To je i početak berbe mahuna. 

Osim po morfološkim svojstvima, grah se razlikuje i po tome je li niskog ili visokog tipa. 

Imajte na umu da je idealna temperatura za sijanje graha oko 10 stupnjeva. Nakon što ste grah posijali, daljnja briga oko nasada graha sastojat će se u navodnjavanju, naročito u vrijeme pojave cvjetova.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike