Za sijanje graha vrlo je važna priprema tla, a
ona počinje skidanjem predusjeva.
Grah će najbolje rasti na dubokim tlima mrvičaste strukture, a pH
reakcija bi trebala biti slabo kisela do neutralna. Grah voli tla
bogata organskim tvarima, a idealne pretkulture
zasijanje graha su: krumpir, rajčica i
žitarice.
Grah je dosta osjetljiv na hladnoće pa se sijanje graha treba
raditi nakon što zadnji mraz prođe.
Sijanje graha najbolje raditi krajem svibnja, a prije sijanja trebate dobro pognojiti tlo.
Kod sijanja graha, razmak između sjemenki treba biti 3 do
5 cm, a dubina oko 3 cm.
Niske sorte graha pri sijanju poduprite mrežom ili granama.
Kod sijanja graha pazite na dubinu sjetve i broj
zasijanih zrna. Prevelika količina sjemena povećat će trošak
sjemena i prorjeđivanja, kako bi se dobio odgovarajući sklop
biljaka u vegetaciji.
Kod sijanja graha mahunara, vodite računa da će on biti zreo
otprilike 60 dana nakon sadnje. To je i početak berbe
mahuna.
Osim po morfološkim svojstvima, grah se razlikuje i po tome je li niskog ili visokog tipa.
Imajte na umu da je idealna temperatura za sijanje graha oko 10 stupnjeva. Nakon što ste grah posijali, daljnja briga oko nasada graha sastojat će se u navodnjavanju, naročito u vrijeme pojave cvjetova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!