Puzava dobričica (lat. Glechoma hederacea) je mala, neugledna biljka iz obitelji Lamiaceae. Poznata je i kao samobajka, dobričanica, bržtan trava, kotur, koturao, povijačica, dobra trava.
Cvjetovi su svijetle ljubičaste boje.Skupljeni su u grupice po dva do tri cvijeta a sastoje se od dvousnate ljubičaste čaške. Cvat puzave dobričice traje od travnja do kolovoza. Biljka naraste do 50 cm visine. Većinom puže po tlu.
Puzava dobričica ima nasuprotne listove bubrežastog oblika, promjera do 3 cm.
Razmnožava se sjemenom, a plod joj je mali kalavac koji se raspada na četiri mala smeđa oraščića.
Višegodišnja je širokolisna biljka iz porodice usnača s četverobridnim isprepletenim stabljikama koje pužu.
Prirodno raste u Europi i jugozapadnoj Aziji, te je naturalizirana i u Sjevernoj Americi.
Staništa ove biljke su raznolika, važno je da su vlažna te da je tlo hranjivo i bogato dušikom. Često je tako možemo naći u skupinama u listopadnim šumama. ali i na livadama i travnjacima gdje stvara mnogobrojne kolonije.
Puzava dobričica raste u skupinama na livadama i travnjacima, ali u vrtovima, oranicama i ukrasnim travnjacima je snažan korov. Razmnožava se sjemenom, ali i zakorjenjivanjem novih stabljika čime stvara nove kolonije.
Od svježe biljke se može iscijediti sok koji liječi upale nosa, grkljana i dušnika, krvarenja iz nosa, začepljenja nosa.
Puzava dobričica ima jestive mlade listove koji se mogu koristiti svježi u salatama ili kuhati kao špinat. Priprema ih se i kao čaj. Listovi sadrže tanine, saponine, kalcij, kalij eterična ulja, dosta vitamina C, te nešto karotina.
Ipak stariji listovi koji su svježi nisu u potpunosti neotrovni, a sušenjem i starenjem lišće gubi svu toksičnost.
Njezina ljekovita svojstva pomalo padaju u zaborav. Koristi se i kao sastojak hrane za stoku ali ako se previše konzumira smatra se toksičnom.
U prošlosti se ova biljka koristila za liječenje i tretiranje kašlja, tuberkuloze i krvarenja iz pluća. Svoje mjesto imala je u liječenju bronhitisa, astme, raznih upala dišnih organa, gihta, bolesti bubrega. Bila je korištena i u proizvodnji piva prije popularizacije hmelja.
Kod bolova nogu, gihta koristi se kupka od puzave dobričice. Ova kupka se priprema tako da se 4 žlice dobričice potope u 1l ključale vode i nastavi s kuhanjem na laganoj vatri još 10 do 15 minuta. Nakon toga se procijedi i koristi kao kupka za stopala.
Trudnice bi svakako trebali izbjegavati ovu biljku.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!