Proljetno orezivanje jabuka obavlja se na bujnim voćkama te se odstranjuje lišće na dijelovima krošnje koje neće biti korisno. Također, uklanjaju se mladice koje imaju položaj vodopija, koje rastu okomito prema unutra i uz vrhove kosturnih grana.
Proljetno orezivanje jabuka kao osnovni cilj ima prozračivanje krošnje radi boljeg diferenciranja cvjetnih pupova. Važno je naglasiti da se kod voćki slabije bujnosti orezivanje ne primjenjuje.
Orezivanje se obavlja kada je porast mladica od pet do deset centimetara te se primijenjuje kod formiranja uzgojnog oblika. Također, obavlja se u drugom dijelu vegetacije prikraćivanjem mladica u zoni prijelaznih listova.
Bilo kakav da je oblik odabrane jabuke, principi rezanja su isti. Treba započeti s prikraćivanjem skeletnih grana režući iznad pupa smještenoga s vanjske strane grane. Valja pustiti da se produlje za 25 do 30 centimetara godišnje, prema bujnosti stabla.
Zatim se proljetno orezivanje jabuka nastavlja na kratkim rodnim grančicama, a u idealnom je slučaju potrebno tri godine da se drvna grančica pretvori u rodnu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!