Pravopis / Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
Foto: www.pixabay.com

Pravilno pisanje imena ulica i trgova je nešto s čime se susrećemo često a ipak nam se ponekad dogodi da nismo sigurni u ispravnost napisanoga, čitajte dalje

9.11.2018.
7:20
www.pixabay.com
VOYO logo


Koliko vam se puta desilo da se, usprkos poznavanju pravopisa, ipak ponekad zapitate kako se pravilno piše ulica ova, ili na primjer trg onaj... U nastavku ćemo navesti neka pravila kako bi vaše pisanje imena ulica i trgova bilo pravilno.

Pravilno pisanje imena ulica i trgova podrazumijeva da se imena ulica pišu tako da se prva riječ imena uvijek piše velikim početnim slovom, dok se ostale riječi pišu malim slovom osim ako nisu vlastita imena. 
Vlastita su imena sve što se odnosi na konkretnu osobu, pojam, pojavu, predmet.
To su: imena osoba, država, kontinenata, naseljenih mjesta, nebeskih tijela, planina, voda, organizacija, ustanova, spomenika, blagdana, povijesnih događaja, knjiga… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada pišemo imena i prezimena ljudi, nadimke, imena životinja, kontinenata, država, naseljenih mjesta sve se riječi u imenu pišu velikim slovom osim prijedloga i veznika.
U ostalim se imenima velikim slovom piše samo prva riječ i riječi koje su i same vlastito ime.  Prema ovom je pravilu nastalo ipravilno pisanje imena ulica i trgova, te se njega takvoga treba i pridržavati 

Pravilno pisanje imena ulica i trgova kaže i da ako ime ulice počinje riječju ulica, ta se riječ piše velikim početnim slovom. 
Pa se tako piše: Ulica borova, Ulica kestena, Ulica parkova, Ulica oslobođenja, Ulica prijateljstva … 
Dakle u navedenim primjerima -ulica, kao prva riječ u imenu pa se piše velikim početnim slovom, a ostale su riječi opće imenice i pišu se malim slovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilno pisanje imena ulica i trgova nalaže i da ako se u imenu ulice pojavljuju neka druga imena, onda se prva riječ piše velikim slovom, a imena se pišu prema pravilima o pisanju takvih imena. 
Npr. Ulica Bašćanske ploče (ime spomenika pismenosti), Ulica Europske unije (ime naddržavne zajednice), Ulica Seljačke bune (ime bune), Ulica Plitvičkih jezera (ime jezera), Ulica Domovinskog rata (ime rata)...

Ako imamo naziv u kojem se nalazi prisvojni pridjev, onda se posvojni se pridjev piše velikim početnim slovom, dok se riječ ulica piše malim slovom. Tako se piše: Slavonska ulica, Bistrička ulica, Dunavska ulica, Željeznička ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu riječ u imenima ulica, trgova i ustanova pišemo velikim početnim slovom.                     
Ostale riječi u nazivu pišemo malim slovom, osim vlastitih imena.
Kvaternikov trg, Trg hrvatskih mučenika, Trg bana Josipa Jelačića, Trg Ante Starčevića, Solarski trg...

Nadamo se da vam nakon ovih kratkih uputa pravilno pisanje imena ulica i trgova neće više biti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo