Rezidba šljiva /

Pravilno orezivanje šljive nije jednostavno, ali ključno je za rast

Image
Foto: Pixabay

Vrijeme je za orezivanje šljive? Nije jednostavno kao što zvuči, ali donosimo vam pravila i trikove uz pomoć kojih ćete što manje naštetiti svojem stablu

12.9.2018.
17:38
Pixabay
VOYO logo

Kako bi vaše drvo šljive ostalo zdravo i plodno potrebno ga je orezat jednom godišnje. Orezivanje šljive najčešće se obavlja u veljači i ožujku odnosno prije nego dođe do vegetacijskog razdoblja, a za koštuničave biljke poput šljiva vrijede posebna pravila orezivanja. 

Vegatativni rast kod šljiva se odvija vrlo brzo pa u kratkom roku dolazi do oblikovanja krošnje drveta. Nakon poprimanja konačnog oblika krošnja šljive ne mora se orezivati više od jedanput godišnje. Kora stabla se ne smije zarezivati jer je potrebno dugo vremena da zacijeli što će narušiti balans. Sortama poput Bistrice koje su uže moraju se poviti, a one koje su šire i manje guste na dnu krošnje potrebno je više skratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila orezivanja šljive razlikuju se ovisno o sorti pa tako požegaču odnosno domaću Bistricu treba orezati iznutra. Radi se na micanju unutrašnjih grana koje 'guše' stablo. Međutim, ne smijemo pretjerati jer bi mogli negativno utjecati na plodnost biljke. Vanjske grane Bistrice se najčešće ne moraju rezati. 

Za razliku od domaće sorte šljiva, orezivanje američke sorte Stanley te Čačanske rodne i Čačanske ljepotice ide drugačije. Za ova stabla šljiva potrebno je više strpljenja jer zahtjevaju više orezivanja. Miču se unutrašnje grane, a vanjske se samo skraćuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orezivanje šljive ne smije se obavljati bez prethodnog poznavanja neke sorte. Različite sorte imaju drugačije plodne odnosno rodne dijelove koje ne smijemo ili moramo rezati. Do rađanja plodova dolazi na dugim i kratkim rodnim šibama, mješovitim te kopljastim izraslinama i svibanjskim kiticama. Dakle, ne možemo orezivati kratke grančice šljivi koja upravo na njima rađa. 

Tako je primjerice zabranjeno orezivanje šljive Stanley i Bistrice na kratkim rodnim šibama. Moramo ostaviti dovoljno nerodnih grana na kojima će moći nastati kratko drvo sposobno roditi.

Orezivanje se gotov uvijek odvija od vrha pa prema dnu. Najbitnije je ukloniti suhe, slomljene i lomljive grane. Nekad se rodne grane također moraju odrezati kako bi se ostavilo prostora novim, a generalno je potrebno prorijediti drvo ukoliko ima previše mladih grana. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo