Voćarstvo /

Pravilni postupci za zalijevanje voćaka

Image
Foto: www.pixabay.com

Glavni zadatak voćaka je, da svake godine rode što više voća. Ako su voćke prepuštene same sebi, onda će biti prinos manji, stoga je važno zalijevanje voćaka

6.6.2019.
15:18
www.pixabay.com
VOYO logo

Ako zalijevanje voćaka nije redovito i stručno, kvaliteta ploda će se pogoršati. Ali, ako tijekom cijele godine pažljivo njegujemo voćke, u jesen ćemo biti nagrađeni s puno lijepih i ukusnih plodova. Zato vam donosimo načine za zalijevanje voćaka koje biste i kao amater uzgajivać trebali znati.

 Suša je redovita pojava u ljetnom periodu, traje duže ili kraće vrijeme i često ostavlja ozbiljne posljedice na smanjenje prinosa i pogoršava kvalitetu plodova, a evo i koje sve načine za navodnjavanje i zalijevanje voćaka imamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalijevanje voćaka minirasprskivačima  je takvo navodnjavanje pri kojem voda na površinu tla pada u obliku malog mlaza ili maglice. Sustav radi pod manjim tlakom (od 1 do 2,5 bara) i navodnjava se samo dio voćnjaka gdje se razvija glavna masa korijena.

Ovaj način navodnjavanja primjenjuje se pri uzgoju kultura koje se sade na veći razmak, kao što su voćnjaci ili vinogradi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalijevanje voćaka navodnjavanjem metodom navodnjavanja kišenjem voda se raspodjeljuje po površini tla u obliku prirodne kiše. Metoda kišenja ima mnoge prednosti: mogućnost upotrebe u različitim topografskim uvjetima, pripremni radovi na zemljištu su nepotrebni ili minimalni, ne zauzima obradivu površinu, ne smanjuje korištenje mehanizacije, mogućnost ekonomičnog korištenja raspoložive vode zbog točnog doziranja.

Zalijevanje voćaka i navodnjavanje metodom kap po kap, koristi se na plantažnoj voćarskoj proizvodnji. Podrazumijeva najracionalniji utrošak vode u odnosu na druge načine navodnjavanja. Nema šokiranja voćke niti zbijanja tla.

U našoj zemlji navodnjavanje voćaka trebalo bi biti obavezno, jer je suša redovita pojava u ljetnom periodu, pa često samo zalijevanje voćaka nije dovoljno.

Od fizičkih značajki treba spomenuti da navodnjavanje pretoplom ili prehladnom vodom može izazvati temperaturne šokove biljke. Najpovoljnija temperatura vode za navodnjavanje iznosi 25 stupnjeva Celzijusa. Razlika između temperature vode i temperature voćke nikako ne bi smjela biti veća od 10 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kemijskih značajki vode za navodnjavanje –trebalo bi napraviti kemijsku analizu vode za navodnjavanje, da bi se predvidjeli mogući problemi, a to su: zaslanjivanje, alkalitet i toksičnost, tj djelovanje pojedinih iona iz tla i vode koji se akumuliraju u voćki do koncentracije koja uzrokuje oštećenje stabala ili plodova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo