Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Povrće bob kao specijalitet u kulinarstvu

Image
Foto: Pixabay.com

Bob kao smrznuto povrće često nalazimo u trgovinama, ali smrznuto povrće, a bob posebno, ipak nema onu punoću okusa kao svježi, pa u kulinarstvu preporučujemo svježi bob

3.9.2018.
7:30
Pixabay.com
VOYO logo

Povrće bob (lat. Vicia faba) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki. Biljna vrsta krupnih sjemenki, koje se koriste u prehrani slično kao grah. Bob kao povrće je jedna od najstarijih kultiviranih vrsta povrća pa se tako negdje navodi se da se uzgaja više od 8.000 godina.

Sada se već sa sigurnošću može reći i da je povrće bob, skupa s lećom, graškom i slanutkom postao dijelom istočne mediteranske prehrane još oko 6 000 godina prije nove ere, a bob kao povrće naveliko se jelo u staroj Grčkoj i Rimu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bob se i koristi kao povrće. U prehrani se koriste mlade mahune ili sjemenke, bogate hranjivim tvarima. 100 grama zrelog sirovog sjemena sadrži preko 25 grama bjelančevina, ugljikohidrate, vlakna i minerale. Sa 100 g boba možete zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma za vlaknima te opskrbiti tijelo i željezom, magnezijem, manganom, fosforom, tiaminom i željezom.

Stabljika boba, svježa ili silirana, koristi se u prehrani stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost oko ovog povrća je da u Hrvatskoj postoje manifestacije zvane "Dani boba i blitve" na otoku Braču i "Fešta od boba" u Kaštel Kambelovcu. Bob je cijenjeno povrće u kulinarstvu. Jede se i kao prilog mesu, osobito piletini, a ukusan je i kao varivo. U salatama se odlično slaže s rikolom i radičem.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo