U našim je krajevima upravo poljski javor (poznatiji kao klen), najrasprostranjeniji predstavnik od svih vrsta javora.
Najčešće raste u šumi hrasta lužnjaka a nalazimo ga i u svim tipovima bukovih i mješovitih šuma. Ne voli poplavna područja pa mu tako odgovaraju ona mineralima bogata, srednje vlažna, ne trajno mokra, rahla i humusna tla.
Stablo poljskog javora može narasti i do 20 m. Kora je u mladosti glatka i tanka, cvjetovi se pojavljuju u proljeće za vrijeme listanja i uglavnom su žutozelene boje. Cvjeta desetak dana nakon listanja, u svibnju.
Deblo poljskog javora može doseći debljinu od preko jednog metra a obično je kratko i obraslo crvenkasto smeđom korom.
U proljeće pupovi i listovi poljskog javora su jestivi i veoma slatkasti. Iz njegovog debla izvlači se sok koji se skuplja i koristi kao piće ili se ukuhava u poznati sirup javora.
Konzumacijom javorovog sirupa izbacuju se toksini iz tijela, čistie se bubrezi i cijeli probavni sustav a sirup se dobiva iz kore drveta i namijenjen je upravo čišćenju i detoksikaciji organizma.
Sirup javora dostojna je zamjena za šećer, što je jedna od njegovih bitnih odlika.
Poljski javor može doseći životni vijek od preko 200 godina.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!