Dvozrni pir se još naziva dinkel ili krupnik i
jedna je od najstarijih uzgojenih žitarica u povijesti
čovječanstva.
Često ga nazivaju “revnom žitaricom. Blizak je rođak popularnije
pšenice.
se sastoji od ugljikohidrata (škroba), ali i visokog udjela bjelančevina i vitamina kao što su vitamin B1, B6, E te minerala magnezija, željeza, fosfora i mangana. S obzirom ma njegov sastav, dvozrni pir bi trebalo uvrstiti u prehranu iz nekoliko razloga.
Dvozrni pir zbog vrlo visokog udjela vlakana, potiče probavu i regulira metabolizam.
Pozitivno djeluje na probavni sustav i olakšava ispravan rad crijeva. Vrlo je važno sažvakati ga dobro kako bi predprobavni enzimi u slini obavili svoj dio posla.
održava stabilnu razinu šećera u krvi za razliku od rafinirane varijante bilo kojeg tipa pšenice.
Cjelovito ekološko zrno pira povoljno utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi jer ima niži GI (glikemijski indeks) pa ne uzrokuje naglo i brzo dizanje šećera u krvi.
Smanjuje simptome stresa i tjeskobe.
Ovo su bili zdravstveni argumenti koji idu u prilog ovoj žitarici, a sada krenite u nabavu i počnite pripremati dvozrni pir na razne načine.