Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Žitarice /

Po čemu je žitarica dvozrni pir posebna?

Dvozrni pir vam sigurno neće odmah pasti na pamet kada netko zatraži da kao iz topa nabrojite 3 vrste žitarica, no nakon čitanja ovog članka znati ćete što je dvozrni pir

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Dvozrni pir se još naziva dinkel ili krupnik i jedna je od najstarijih uzgojenih žitarica u povijesti čovječanstva.  Često ga nazivaju “revnom žitaricom. Blizak je rođak popularnije pšenice. 

 se sastoji od ugljikohidrata (škroba), ali i visokog udjela bjelančevina i vitamina kao što su vitamin B1, B6, E te minerala magnezija, željeza, fosfora i mangana.  S obzirom ma njegov sastav, dvozrni pir bi trebalo uvrstiti u prehranu iz nekoliko razloga.

Livadna mačica

Dvozrni pir zbog vrlo visokog udjela vlakana, potiče probavu i regulira metabolizam.

Pozitivno djeluje na probavni sustav i olakšava ispravan rad crijeva. Vrlo je važno sažvakati ga dobro kako bi predprobavni enzimi u slini obavili svoj dio posla. 

održava stabilnu razinu šećera u krvi za razliku od rafinirane varijante bilo kojeg tipa pšenice.

Cjelovito ekološko zrno pira povoljno utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi jer ima niži GI (glikemijski indeks) pa ne uzrokuje naglo i brzo dizanje šećera u krvi. 

Smanjuje simptome stresa i tjeskobe.

Ovo su bili zdravstveni argumenti koji idu u prilog ovoj žitarici, a sada krenite u nabavu i počnite pripremati dvozrni pir na razne načine.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike