Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VRT I BILJE /

Plod lijeske - lješnjak

Plod lijeske je lješnjak, popularni orašasti plod koji je nutritivno vrlo bogat.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Lijeska je listopadno niže stablo iz porodica brezovki. Plod je lješnjak, jajastog je oblika, veličine od 1,5 do 2,5 centimetra. Obavijen je čvrstom drvenastom ljuskom u kojoj se nalazi jedan plod. Dozrijeva tijekom kolovoza i rujna.

Lijeska raste u Europi i jugozapadnoj Aziji, u umjerenom pojasu. Najčešće raste na rubovima šuma, na vlažnom tlu. Ukoliko se odlučite za uzgajanje lijeske, nije pretjerano zahtjevna biljka. Odgovara joj izloženost suncu i vlažna zemlja.

Plod - lješnjak

Lješnjak je iznimno ukusna i hranjiva namirnica, koja je nutritivno vrlo bogata. Sadrži oko 65% masti, 16% bjelančevina i 10 % ugljikohidrata. O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se svake godine u svijetu proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.

Lješnjaci su bogati kalorijama, 100 grama lješnjaka sadrži oko 630 kalorija. No, to vas ne treba zabrinjavati jer je vrlo vrijedna namirnica i treba biti sastavni dio svake prehrane. Najveći udio u lješnjaku čine mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Bogat je vitaminima B i E, folnom kiselinom, te mineralima poput bakra, magnezija, fosfora, mangana i željeza. Također, sadrži i puno vlakana i omega 3 masne kiseline.

Dobrobiti lješnjaka

Brojne su dobrobiti lješnjaka na ljudski organizam. Neke od njih su:

djelotvoran u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti i tumora

smanjuje krvni tlak

djelotvoran u sprječavanju srčanog i moždanog udara

djeluje na pamćenje i moždanu aktivnost, često je u narodu prozvan kao „hrana za mozak“

sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju znakove starenja

jačaju imunitet

smanjuju loš kolesterol

stvaraju hemoglobin u krvi

čuva pigmentaciju kože i kose

pomaže jačati krvne žile, kosti, živce i tetive

pomaže pri zatvoru

Lješnjak u kulinarstvu

Budući da ne sadrži gluten, lješnjak se sve češće koristi u kuhinji.  Osim što je glavni sastojak za kolače, od njega se pravi i kruh, ali i popularni maslac od lješnjaka.

Lješnjak kao kozmetika

Budući da je nutritivno bogata namirnica, lješnjak je također neizostavan u kozmetičkim proizvodima. Sadrži vitamin E te je idealan za prevenciju nastanka bora, čuva pigmentaciju kose i kože pa se preporučuje i praviti maske iz kućne radinosti na bazi ulja lješnjaka. Također se koristi i kao ulje za masažu, a pomaže i pri zatvoru.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike