VRT I BILJE /

Plod lijeske - lješnjak

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Plod lijeske je lješnjak, popularni orašasti plod koji je nutritivno vrlo bogat.

26.11.2019.
0:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Lijeska je listopadno niže stablo iz porodica brezovki. Plod je lješnjak, jajastog je oblika, veličine od 1,5 do 2,5 centimetra. Obavijen je čvrstom drvenastom ljuskom u kojoj se nalazi jedan plod. Dozrijeva tijekom kolovoza i rujna.

Lijeska raste u Europi i jugozapadnoj Aziji, u umjerenom pojasu. Najčešće raste na rubovima šuma, na vlažnom tlu. Ukoliko se odlučite za uzgajanje lijeske, nije pretjerano zahtjevna biljka. Odgovara joj izloženost suncu i vlažna zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plod - lješnjak

Lješnjak je iznimno ukusna i hranjiva namirnica, koja je nutritivno vrlo bogata. Sadrži oko 65% masti, 16% bjelančevina i 10 % ugljikohidrata. O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se svake godine u svijetu proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.

Lješnjaci su bogati kalorijama, 100 grama lješnjaka sadrži oko 630 kalorija. No, to vas ne treba zabrinjavati jer je vrlo vrijedna namirnica i treba biti sastavni dio svake prehrane. Najveći udio u lješnjaku čine mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Bogat je vitaminima B i E, folnom kiselinom, te mineralima poput bakra, magnezija, fosfora, mangana i željeza. Također, sadrži i puno vlakana i omega 3 masne kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrobiti lješnjaka

Brojne su dobrobiti lješnjaka na ljudski organizam. Neke od njih su:

  • djelotvoran u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti i tumora
  • smanjuje krvni tlak
  • djelotvoran u sprječavanju srčanog i moždanog udara
  • djeluje na pamćenje i moždanu aktivnost, često je u narodu prozvan kao „hrana za mozak“
  • sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju znakove starenja
  • jačaju imunitet
  • smanjuju loš kolesterol
  • stvaraju hemoglobin u krvi
  • čuva pigmentaciju kože i kose
  • pomaže jačati krvne žile, kosti, živce i tetive
  • pomaže pri zatvoru

Lješnjak u kulinarstvu

Budući da ne sadrži gluten, lješnjak se sve češće koristi u kuhinji.  Osim što je glavni sastojak za kolače, od njega se pravi i kruh, ali i popularni maslac od lješnjaka.

Lješnjak kao kozmetika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je nutritivno bogata namirnica, lješnjak je također neizostavan u kozmetičkim proizvodima. Sadrži vitamin E te je idealan za prevenciju nastanka bora, čuva pigmentaciju kose i kože pa se preporučuje i praviti maske iz kućne radinosti na bazi ulja lješnjaka. Također se koristi i kao ulje za masažu, a pomaže i pri zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo