bolesti biljaka / Plamenjača krumpira - simptomi i kako su prepoznati

Image
Foto: Pixabay

Plamenjača krumpira znana i kao Phytophthora infestanste krumpirova plijesanbolest je krumpira koja napada listove, stabljiku te gomolj. Koji su simptomi, kako spriječiti te kako liječiti pročitajte u nastavku članka.

27.4.2019.
19:18
Pixabay
VOYO logo

Simptomi plamenjače krumpira mogu se uočiti vrlo rano, čak prije nego se formira gomolj. Oni su vidljivi na listovima te stabljici. Listovi dobiju žute pjege koje s vremenom poprime smeđu boju, a unutrašnjost te pjege se osuši. Simptomi plamenjače krumpira su naravno vidljivi i tek kasnije nakon vađenja krumpira I to na gomoljima. Oboljeli gomolj ima udubljenja, presjek mu je smeđe boje te je podložan truljenju. Već zaraženi, često se nađu na meti drugih bakterijskih bolesti koje potpuno dokrajče gomolj. Izvori I prenositelji infekcije su gomolji koji su zaraženi te na kojemu se razvija micelij gljive. Micelij podnosi i temperature do 0ºC, a temperature najpogodnije za širenje zaraze su od 18 do 22ºC pod uvjetom da je relativna vlaga zraka viša od 90%. Vlažno vrijeme i već zaraženi gomolji odlično pogoduju razvoju plamenjače krumpira. Smatra se da samo jedna zaražena biljka može prouzročiti zarazu do 80 ha krumpira.

Želite li spriječiti nastanak plamenjače krumpira, za sadnju birajte isključivo zdrave nezaražene gomolje te pravovremenom primjenom 3 do 6  doza fungicida. Imajte na umu da odbačene gomolje krumpira od prošlog uzgoja zakopate ili prekrijete nepropusnom folijom budući da su oni dobri prenosioci zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo