Pitomi pastrnjak poznat je pod nazivima pastrnjak ili sjetveni pastrnak. Dvogodišnja je biljka iz porodice štitarki. Stabljika može narasti do 90 centimetara, razgranata je i šuplja. Listovi su tamnije zelene boje, sitno dlakavi. Cvijet pitomog pastrnjaka je zlatno žute boje. Korijen biljke je sličan peršinovom i mrkvinom; mesnat, hranjiv i bijele je boje. Bere se tijekom jeseni i zime. Budući da posjeduje velike količine eteričnog ulja treba paziti da ga se ne bere mokrim ili znojnim rukama jer bi mogao opeći kožu. Nakon korištenja pastrnjaka preporučljivo je oprati ruke kako biste spriječili moguće alergijske reakcije.
Pastrnjak se na tržnici lako može zamijeniti za peršin zbog sličnog izgleda, ali njihov sastav i ljekovita svojstva su potpuno drugačija.
Pitomi pastrnjak bogat je vitaminima B, C i E te vlaknima i mineralima od kojih se posebno ističe kalij.
Neka od ljekovitih svojstava pastrnjaka su:
- regulira krvni tlak
- pomaže pri grčevima u trbuhu
- održava zdravlje krvnih žila
- pospješuje probavu
- jača srce i regulira njegov nepravilan rad
- jača srčani mišić
- poboljšava rad bubrega
- pojačava znojenje
- snižava tjelesnu temperaturu itd.
Pastrnjak je moguće iskoristiti u cijelosti. Listovi se suše i koriste kao začin, dok mlade listove može koristiti u juhama. Korijen također možemo koristiti u juhama, varivima, umacima budući da upotpunjava razna jela svojom aromom.