Pepelnica krastavca je bolest koja se najčešće javlja u plastenicima i suhim i toplim uvjetima. Simptomi su bijele i praškaste kolonije gljivica koje se javljaju na licu i naličju lista, a čine ih micelije sa sporama.
Oboljele biljke izgledaju kao da ih je netko posuo brašnom, a lišće žuti i suši se. Slabija je zaraza prisutna na vriježama, dok plod ostaje netaknut.
Dva su uzročnika pepelnice - Sphaerotheca fuliginea koja na listovima razvija pepeljasto sivu i Erysiphe cichoracearum baršunasto bijelu prevlaku.
Pepelnica krastavca se lakše i brže razvija u zatvorenom prostoru (plasteniku) jer pomaže gljivicama da se održe kao micelija ili konidija. Ako su uvjeti veoma povoljni, gljvice se veoma brzo razmnožavaju.
Temperatura koja najviše odgovara konidijama su 23 stupnja celzijusa, a vlažnost zraka za klijanje između 66 i 86 stupnjeva.
Kako bi se pepelnica krastavca što bolje i brže liječila, treba se reagirati čim se uoče prvi simptomi bolesti. Kao preventivna mjera preporučuje se sjetva otpornijih vrsta, a kod osjetljivih vrsta preventivna prskanja s nekim od fungicida na bazi sumpora.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!