Vrste salata koje možemo naći na našim prostorima su:
Puterica ili glavičasta zelena salata
Pored klasičnih zelenih glavica ove vrste salate, u ponudi su i nježnije sorte crvenih listova. Oni primjerci koji su rasli na otvorenom, dosežu masu i do 500 grama. S druge strane, glavice iz staklenike teške su do 100 grama. Putericu uvijek treba brzo iskoristiti jer su njeni veliki listovi osjetljivi te gube svježinu i sočnost. Nemojte ju ostavljati kraj voća jer će etilen izazvati pojavu crveno-smeđih mrlja po listovima salate.
Radič
Radič se uzgaja u Europi, pretežito u Italiji. Najčešće ma crvene listove i kod nas je u ponudi tijekom cijele godine, ali glavna sezona mu je od listopada do svibnja. Prema sorti razlikujemo: male okrugle glavice (najčešće na našem tržištu) ili otvorene – duguljaste ili okrugle – lisne rozete.
Endivija
Endivija je zeljasta biljka koja potječe iz porodice glavočika. Stabljika ove biljke je šuplja i u početku vrlo kratka, no kasnije postaje razgranata u gornjem dijelu. Listovi endivije razvijaju se u obliku rozete, a kasnije su naizmjenice raspoređeni na stabljici.
Šparogolika salata
Ova vrsta salate dolazi iz daleke Kine. Ima čvrste bijele listove koji se mogu jesti sirovi ili dinstani. Mladi i nježni listovi ove biljke koriste se za salatu. Jedna američka filma proizvela je varijetet pod imenom ''celtuce'', koji potječe od engleske riječi celery – celer i lettuce – zelena salata.
Ledena salata
Ledena salata ili iceberg, formira velike i čvrsto zatvorene glavice te je tri puta teže od zelene salate. Listovi ove salate su mesnati, sjajni i grubi na dodir u usporedbi s glatkim listovima puterice. No, znatno su čvršći i hrskaviji. Također se održava bolje od obične zelene salate i netaknuta (u foliji) se može čuvati i do dva tjedna u hladnjaku, a načeta do tjedan dana.
Rukola
U Indiji se sjeme ove salate koristi za dobivanje ulja. S druge strane, u Europi je tijekom srednjeg vijeka bila ocijenjena kao začinsko, aromatično bilje. Idealna je u kombinaciji sa sortama blagog okusa.
Matovilac
Ova biljka ne zahtijeva posebne uvjete prilikom uzgoja, a rasprostranjena je u Europi i Aziji. Matovilac dobro podnosi mraz i nije mu potrebna nikakva posebna klima, samo trebate imati strpljenja pri čišćenju njegovih listova. Glavna sezona ove vrste salate su zima i rano proljeće.
Rimska salata
Rimska salata ima tamne vanjske listove i žuto srce, a u prodaji se može naći od rujna do studenog. Zahvaljujući čvrstim listovima, može zadržati svježinu duže od glavičaste salate.