Znate li da se obrezivanje trešnje inače obavlja nakon berbe? Ali
jednako važno je i obrezivanje trešnje na
proljeće. Obrezivanje trešnje je vrlo važno iako ga
mnogi smatraju nepotrebnim u voćarskim radovima. Cilj ljetne
rezidbe je postizanje prozračne krošnje.
Što je obrezivanje trešnje u proljeće?
Rezidba se većim dijelom obavlja u vegetaciji kada se početkom
rasta nepoželjne mladice pinciraju ili potpuno uklanjaju. Ovo je
i vrlo važno za one grane koje rastu okomito duž osnovnih grana i
one koje rastu prema unutrašnjosti krošnje jer je jako
zasjenjuju.
Obrezivanje trešnje u proljeće ima za cilj
reguliranje vegetativnog i reproduktivnog razvoja voćke,
obrazovanje prikladnog uzgojnog oblika krošnje i osiguranje
redovne i obilne rodnosti, te visoke kvalitete
plodova.
Obrezivanje trešnje u proljeće se obavlja u
vrijeme vegetacije, jer je takvo orezivanje kod mladih voćaka
najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih
se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje
krošnje.
Obrezivanje u vrijeme vegetacije najbolje je za sve koštuničave
voćne vrste, pa tako i marelicu, breskvu, šljivu,
višnju…
Obrezivanje trešnje u proljeće omogućava potpuno
zarašćivanje rana i sprječava curenje smole.
Obrezivanje trešnje nakon berbe plodova podrazumijeva da se
najprije uklanjaju osušene, oštećene i bolesne grane.
Zatim se uklanjaju i one mladice koje rastu unutar krošnje kako
bi joj se osigurala bolja osvijetljenost. Mladice preostale u
krošnji, nakon rezidbe, treba pincirati, odnosno odrezati na 20 –
30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova. Pinciranje je čak mnogo
bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama
zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti
prve plodove.
Postoji i zimsko obrezivanje trešnje, koje se provodi u doba
mirovanja tj. od opadanja lišća pa do početka vegetacije u
proljeće.
Zbog svega navedenoga, obrezivanje trešnje u proljeće vrlo je jednostavno, a obuhvaća odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju te izolaciju vrhova trešnje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!