Biljni svijet /

Obična rujevina - Znate li kakva je biljka obična rujevina i za što se koristi?

Image
Foto: pixabay.com

Obična rujevina (lat. Cotinus coggygria), manji biljni rod iz porodice rujevki, kojemu pripada sedam priznatih vrsta ukrasnog grmlja i drveća. Što je obična rujevina čitajte u nastavku Obična rujevina

5.7.2019.
1:12
pixabay.com
VOYO logo

Latinsko ime roda koristi još Plinije za jedan grm od kojeg se dobiva ljubičasta boja. U Hrvatskoj je poznata obična rujevina ili obični ruj C. coggygria, ljekovita vrsta raširena po Europi i na istok sve do Kine. Obična rujevina je i otrovna, izaziva povraćanje i proljeve.

Ako još niste čuli za ovu biljku i ne znate što je ruj biljka, preporučujemo da pročitate više u nastavku, jer donosimo zanimljivosti o tome što je ruj biljka i za što se koristi
Obična rujevina, biljka koja raste kao grm ili niže stablo, prosječne je visine do 12 metara. Porodno je rasprostranjena na području istoka Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj se uzgaja kao parkovna vrsta.
Biljka nema posebnih zahtjeva što se tiče tla. Obična rujevina raste kao grm  Krošnja je široka i kišobranasta, a mladi izbojci debeli, obrasli gustim, žljezdastim i crvenkastim dlakama. 
Obična rujevina ima listove koji su naizmjenični, neparnoperasti, veliki, do 50 cm dugi, sastoje se od 11-31 nasuprotne liske. One su izduženo jajaste, dugo zašiljene, pri dnu široko klinaste, po rubu sitno napiljene, odozgo tamnozelene, gole, odozdo plavičasto sive i dlakave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen je lišće purpurnocrveno. Cvjetovi su zelenkastožuti, formiraju guste, izrazito dlakave, uspravne metlice duge 15- 20 cm. 
Obična rujevina ima i plodove koji su suhe i okruglaste koštunice, zbijene u guste uspravne klipove. Pokrivene su crvenkastim čekinjama. Kiseloga su okusa i ostaju na stablima do proljeća.
U Hrvatskoj se uzgaja obična rujevina uzgaja kao ukrasna vrsta, a bilo je pokušaja industrijskog uzgoja jer mu lišće sadrži 40 % tanina. 
Često odbjegne kulturi i dalje se spontano širi te predstavlja opasnu invazivnu vrstu.
Obična rujevina je otrovna. U Hrvatskoj se još mogu susresti – grozdasti ili sicilijski ruj i otrovni ruj, a ostali su znatno rjeđi. 
Krajem ljeta i kroz jesen sakupljaju se tamnocrveni plodovi od kojih su još sjevernoamerički Indijanci radili napitak.
Obična rujevina voli sunčan i polusjenovit položaj. 
Grubo se nakidaju, preliju hladnom vodom i ostave 20-30 minuta. Tekućina se procijedi i prema želji zasladi. I listovi i plodovi bogati su taninima, koriste se kao bojilo, no kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo