Latinsko ime roda koristi još Plinije za jedan grm od kojeg se dobiva ljubičasta boja. U Hrvatskoj je poznata obična rujevina ili obični ruj C. coggygria, ljekovita vrsta raširena po Europi i na istok sve do Kine. Obična rujevina je i otrovna, izaziva povraćanje i proljeve.
Ako još niste čuli za ovu biljku i ne znate što je ruj biljka,
preporučujemo da pročitate više u nastavku, jer donosimo
zanimljivosti o tome što je ruj biljka i za što se koristi
Obična rujevina, biljka koja raste kao grm ili niže
stablo, prosječne je visine do 12 metara. Porodno je
rasprostranjena na području istoka Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj
se uzgaja kao parkovna vrsta.
Biljka nema posebnih zahtjeva što se tiče tla. Obična rujevina
raste kao grm Krošnja je široka i kišobranasta, a mladi
izbojci debeli, obrasli gustim, žljezdastim i crvenkastim
dlakama.
Obična rujevina ima listove koji su
naizmjenični, neparnoperasti, veliki, do 50 cm dugi, sastoje se
od 11-31 nasuprotne liske. One su izduženo jajaste, dugo
zašiljene, pri dnu široko klinaste, po rubu sitno napiljene,
odozgo tamnozelene, gole, odozdo plavičasto sive i dlakave.
U jesen je lišće purpurnocrveno. Cvjetovi su zelenkastožuti,
formiraju guste, izrazito dlakave, uspravne metlice duge 15- 20
cm.
Obična rujevina ima i plodove koji su suhe i
okruglaste koštunice, zbijene u guste uspravne klipove. Pokrivene
su crvenkastim čekinjama. Kiseloga su okusa i ostaju na stablima
do proljeća.
U Hrvatskoj se uzgaja obična rujevina uzgaja kao ukrasna vrsta, a
bilo je pokušaja industrijskog uzgoja jer mu lišće sadrži 40 %
tanina.
Često odbjegne kulturi i dalje se spontano širi te predstavlja
opasnu invazivnu vrstu.
Obična rujevina je otrovna. U Hrvatskoj se još
mogu susresti – grozdasti ili sicilijski ruj i otrovni ruj, a
ostali su znatno rjeđi.
Krajem ljeta i kroz jesen sakupljaju se tamnocrveni plodovi od
kojih su još sjevernoamerički Indijanci radili napitak.
Obična rujevina voli sunčan i polusjenovit
položaj.
Grubo se nakidaju, preliju hladnom vodom i ostave 20-30 minuta.
Tekućina se procijedi i prema želji zasladi. I listovi i plodovi
bogati su taninima, koriste se kao bojilo, no kod osjetljivih
osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!