Nutricionizam je relativno mlada znanstvena disciplina, za čije početke razvoja se smatra 18. stoljeće. Tada su otkrivene hranjive tvari, tzv. nutrijenti poput ugljikohidrata, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i brojnih drugih.
Nutricionizam proučava odnos između hrane i čovjeka. Temelji se na osnovnim načelima biokemije, kemije, biologije, mikrobiologije, anatomije, genetike, toksikologije, matematike, imunologije i fiziologije. Međusobno je povezan i s načelima fizike, poljoprivrede, prehrambene tehnologije, antropologije, psihologije, sociologije, ekonomije.
Zdrava, odnosno pravilna, prehrana kojom se nutricionizam bavi temelji se na znanstvenim spoznajama koje omogućuju zdraviji, kvalitetniji i duži život pojedinca.
Također, pravilna prehrana je ona prehrana kojom se u organizam umjereno unose sve tvari potrebne za rast i razvoj te održavanje normalne funkcije organa.
Istraživanja s područja nutricionizma pomažu u shvaćanju nastajanja mnogih bolesti i poremećaja, stoga nutricionizam ima sve značajniju ulogu u prevenciji bolesti, te stvaranju i održavanju zdravih navika.