Grah mahunar je najpoznatija vrsta graha koja spada u niske sorte graha. Po svojoj hranjivoj vrijednosti najbogatiji je izvor biljnih bjelančevina najvrijednijih u ljudskoj ishrani.
Korijen graška je vretenast i vrlo razgranat, a na sebi ima veliki broj sitnih korijenovih dlačica. Visina stabla ovisi o sorti, a može biti od 60-130 cm. List graha je složen, a liske su srcolike. Cvijet je bijel, ljubičast ili neke druge boje. Plod je mahuna a njezin oblik, boja, veličina ovisi o sorti.
Grah mahunar ima velike zahtjeve za toplinom koja je neophodna za normalan rast i razvoj. Optimalna temperatura u fazi sjetve iznosi 20-23 °C dok bi tijekom vegetacije temperatura trebala iznositi 18-25 °C. U vrijeme cvatnje temperatura ne bi trebala prelaziti 30 °C iz razloga što se to negativno odražava na oplodnju i zametanje plodova.
Grah mahunar, koji spada u niske sorte graha, ima umjerene zahtjeve za vodom. Budući da se korijenov sistem uglavnom nalazi u površinskom sloju tla, potrebno je pripaziti da su tla dobro drenirana i vodopropusna kako se voda nebi zadržavala u površinskom sloju.
Za niske sorte graha pa tako i grah mahunar, potrebna su slabo kisela tla, pH 6,5-7,5. Ako je tlo kiselije, tada je potrebno provesti kalcifikaciju tla. Tlo treba biti rahlo, rastresito, mrvičaste strukture da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!