Lubenica je omiljeno sezonsko voće, koje često za iznimno visokih ljetnih temperatura postaje međuobrok uz koji tražimo okrijepu. Na tržištu je prisutno mnoštvo različitih sorti lubenica, koje imaju različito vrijeme zriobe ili dužinu vegetacije.
Lubenice na temperaturi ispod 10 stupnjeva počinju žutjeti i teško se oporavljaju čak i kad temperatura poraste, a voda im treba za rast ploda.
Ovisno o tome je li suša ili ne, lubenici je za rast i razvoj potrebno 300 - 400m3 vode po hektru. Uzgajivači lubenica razlikuju nešto više od 40 različitih sorti lubenica.
U Hrvatskoj se lubenice uzgajaju u Slavoniji i to kasne sorte lubenica, te u dolini Neretve gdje se uzgajaju nadaleko poznate neretvanske lubenice, odnosno sorte lubenica romanca, karla i solinda.
Sorta lubenice romanca je najteža sorta lubenice koja se uzgaja u neretvanskom kraju i teži između 6 i 8 kilograma. Ova sorta lubenica ima tamniju zelenu boju i meso tamno crvene boje.
Sorta lubenice karla teži od 4 do 5 kilograma, dok je sorta lubenice solinda mini lubenica namijenjena samo jednoj osobi. Teži između 1,5kg do 2,5 kilograma, a ova sorta lubenice ima tanku koru, te zauzima nešto više od 10% ukupne proizvodnje.
Još neke od sorti lubenica su Constellation, Crimstar, Daytona i Vukovarska lubenica koju krasi izrazito slatko meso.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!