Naklijavanje krumpira je proces tijekom kojeg gomolj krumpira iz faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima kako bi dao zdrave i jake klice. Naklijali gomolji imaju čitav niz prednosti u odnosu na gomolje koji nisu podvrgnuti procesu naklijavanja. S naklijavanjem bi trebalo početi barem 40 dana pred sadnju.
Također, za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati i odgovarajuću ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Zrak trebat biti suh, čist, dezinficiran i bez vlage, a prostor mora imati mogućnost provjetravanja.
Prva dva do tri tjedna naklijavanja, temperatura treba biti oko 15ºC, vlaga se treba kretati od 85 do 90% i treba biti potpuni mrak. Prvo će se pojaviti vršna klica, a nakon pojave klica pristupa se snižavanju temperature i osvjetljenju prostora. U tijeku naklijavanja gomolje trebamo povremeno i okretati kako bi se klice što ujednačenije aktivirale. Temperatura se snižava na 8 do 10ºC i gomolji se izlažu difuznoj svjetlosti ili su osvijetljeni fluoroscentnim lampama 12h dnevno.
Ne smijemo zaboraviti ni povremeno provjetravanje prostorije kako bi pojavu gljivičnih oboljenja sveli na najmanju moguću mjeru.
Zadnji postupak naklijavanja krumpira prije same sadnje, je taj da pripremljene gomolje iznosimo u polje vodeći računa da klice što manje oštetimo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!