Jorgovan (lat. Syringa) pripada porodici maslina. Uzgoj jorgovana nije zahtjevan, a najčešće se sadi na gredice, uz vrtne staze ili pak na krovni vrt. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i bogato mineralima koji su neizostavni za rast i razvoj mladica. Ova biljka također je poznata po tome što odlično podnosi sušu i nedostatak padalina pa ne morate brinuti ako je ponekad zaboravite zaliti. U ljetnim mjesecima biljku slobodno osvježite prskanjem.
Jorgovan voli sunčane i polusjenovite položaje, ali će
ipak najbolje cvjetati na izravnom svjetlu, pa stoga vodite o
tome računa kada radite presađivanje jorgovana.
Za bujniju cvatnju obavezna je djelomična rezidba, a najbolje ju
je obaviti između studenog i ožujka.
Reznice se sade u hladna klijališta ili plastične tunele. No, ako
želimo posaditi samo jednu ili nekoliko reznica, a nemamo
klijalište, možemo se snaći i tako da preko posude u koju smo
posadili reznicu navučemo prozirnu plastičnu vrećicu ili, još
bolje, reznicu pokrijemo staklenkom ili prozirnom plastičnom
bocom. Naime, ako tako ne učinimo morali bismo reznice nekoliko
puta dnevno orošavati kako bi zrak oko njih neprestano bio
zasićen vlagom, jer bez toga ne bi potjerale korijen. Zrele
reznice se s matičnih grmova uzimaju u kasnu jesen kad otpadne
lišće, a vegetacija miruje.
Reznice za presađivanje jorgovana debele su poput olovke
i duge 15 do 25 cm. Na njima mora biti barem 3 do 4
dobro razvijena pupa. Donji rez treba napraviti malo ukoso, oko
0,5 cm ispod koljenca, a gornji, ravni rez, mora biti 2 do 3 cm
iznad najgornjeg pupa.
Reznice za presađivanje
jorgovana moraju biti ravne i zdrave - nezaražene
nikakvim bolestima ili štetnicima. Ove se reznice, ako to klima
dopušta, mogu već u jesen zabosti na stalno mjesto. Zatim ih se
zagrne rahlom zemljom tako da im i vrh bude prekriven zemljom.
Reznice će početi s formiranjem korijena za 2 do 3 tjedna što
ovisi od temperature i vlage.
Bilo je to nekoliko jednostavnih savjeta za presađivanje
jorgovana .
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!