Ukrasne biljke / Mušmulica biljka - znate li kakva je to biljka?

Image
Foto: www.pixabay.com

Ovo je biljka koja se sadi kada na primjer, imate problema s čestim košnjama trave. Tu se kao pomoć u vrtu obično koristi nisko grmlje kao što je to mušmulica biljka

18.6.2018.
0:07
www.pixabay.com
VOYO logo

Mušmulica biljka spada u takozvane biljke pokrivače tla. Zovemo ih mušmulice, dunjarice ili cotoneasteri. Pripada porodici Rosaceae, dolazi nam iz Kine, a u Europi je kultivirana početkom XX stoljeća.

Mušmulica je biljka koja se sadi, na primjer kada imate problema s košnjama trave. Uz ograde i rubnjake, na kosinama, uz drveće i grmlje, između parkirališta.
Na takvim kritičnim mjestima lakše je održavati grmaste pokrivače tla koji se šišaju jednom ili dva puta godišnje nego kositi travu i čistiti korov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrivači tla su obično niske trajne biljke koje se na određenu površinu sade vrlo gusto da bi je prekrile zelenilom i spriječile rast korova. Za tu se namjenu obično koristi nisko grmlje kao što je mušmulica biljka.

Mušmulica biljka spada u rod listopadnih ili vazda zelenih niskih grmova iz porodice ružovki. Četrdesetak vrsta iz ovog roda prošireno je u Europi, sjevernoj Africi i Aziji. To je grm šibljastih izbojaka bez trnja, naizmjenično smještenih pupova i jednostavnih listova ravna ruba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetovi su joj bijeli ili ružičasti, peterodijelni su, smješteni u pazušcima listova. U velikom se broju otvaraju u svibnju ili lipnju pa biljci daju zanimljiv izgled. 

Plodovi su joj malene jabučice koje su najčešće crvene boje s po 2-5 koštica. 
Nisu osobito zanimljivi pticama pa tako i ostaju na granama veći dio jeseni i zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrtu je mušmulica biljka jedan od ljepših grmova zanimljivih plodova.
Takve puzajuće, vazdazelene mušmulice su izvrsni pokrivači pogotovo za nagnute terene (škarpe i slično) jer iz svojih poleglih grana puštaju u dodiru s tlom korijenje koje onda prorasta tlo i sprječava eroziju. 

Zbog dugih grana koje se poleglo šire često se ove vrste koriste i za sadnju uz potporne zidove. Najčešće se sadi uz kuću ili na gredici s višim grmljem. Grane mu imaju jasan cik-cak uzorak pa onako okićene sjajnocrvenim brojnim plodovima izgledaju jako dekorativno u kasnojesenskom sivilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom otpornošću na nepovoljne uvjete okoline (zimu, vjetar, sušu, zagađen zrak) i jednostavnim održavanjem predstavljaju dobar izbor za pokrivanje gradskih zelenih površina.

Posebno su zgodne za sadnju ispod drveća koje služi za zasjenjivanje parkirališta. 
Oprez, plodovi mušmulice biljke su otrovni pa možemo reći da je mušmulica otrovna biljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo