Bosiljak /

Murtela biljka - začin mediteranske kuhinje

Image
Foto: Thinkstock

Murtela biljka, bazilika, mrtila ili fazliđan su narodna imena za bosiljak. Bosiljak, odnosno, murtela se prvenstveno koristi kao začin mediteranske kuhinje

15.9.2017.
14:03
Thinkstock
VOYO logo

Murtela biljka ili bosiljak jednogodišnja je zeljasta biljka koja ima razgranatu stabljiku koja naraste do 50 centimetara visine. Listovi murtela biljke su svjetlozelene boje, ovalni, na vrhovima su ušiljeni, nalaze se na dugim drškama i vrlo su aromatični.

Cvjetovi murtela biljke su bijele boje, mali su i skupljeni u pršljenove uzduž gornjeg dijela stabljike. Cvjetovi cvatu od lipnja do kolovoza, a rado ih posjećuju pčele koje skupljaju nektar i pelud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murtela biljka daje jajasti tamnosmeđi plod  dug do 2 milimetra. Postoji puno vrsta murtela biljke, odnosno bosiljka.

Pretpostavlja se da je biljka porijeklom iz Indije je je murtela biljka kultivirana prije 5 000 godina, a azijske vrste se razlikuju od naših kultiviranih. Murtela biljka sije se u rano proljeće na zaštićeno mjesto, a kada malo naraste, biljka se presađuje na otvoreno mjesto, koje treba biti osunčano i rahlo. Može se uzgajati i u loncima na kuhinjskim prozorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Murtela biljka se bere prema potrebi kada listovi ojačaju, a najviše su aromatični pred cvat ili za vrijeme same cvatnje.

Sušeni i svježi listovi murtela biljke koriste se kao začin u mediteranskoj kuhinji. Od cijele murtela biljke proizvodi se eterično ulje koje djeluje kao analgetik.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo