Vrijeme kestena /

Može li kineski kesten potisnuti naš domaći kesten?

Image
Foto: www.pixabay.com

Kineski kesten manje je ukusan, a da ne govorimo o tome koliko kineskom kestenu treba da dođe na naše tržište te koliko hranjivih vrijednosti izgubi tim putem

5.10.2018.
23:19
www.pixabay.com
VOYO logo

Kesten je zastupljen u mnogim krajevima naše zemlje, ali u posljednje vrijeme sve češće kod uličnih prodavača kestena nailazimo na kineski kesten koji bi nepravedno mogao potisnuti naš lijepi, ukusniji i zdraviji domaći kesten (marun).

Kineski kesten (Castanea mollisima) odlikuje se širokom krošnjom i dlakavim grančicama jednogodišnjih izbojaka. Kroz dugo vremensko razdoblje uzgoja kineski je kesten stekao djelomičnu imunost na gljivičnu bolest rak kore pa se stoga i njegova proizvodnja i uzgoj u Kini proširila, a time i izvoz na štetu našeg tržišta kestena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski kesten jeftiniji je od europskog. To je razlog zbog kojeg se najviše prodaje Kineski kesten dolazi u jutenim vrećama od po 5 kilograma, pa ga ponekad po tome možemo i prepoznati, posebno kod uličnih prodavača.
Sve češće se dešava da mnogi europski uvoznici prestaju uvoziti kineski kesten jer prethodne sezone nisu bile zadovoljavajuće. No, ipak uvoz se nastavlja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo