Kesten je zastupljen u mnogim krajevima naše zemlje, ali u posljednje vrijeme sve češće kod uličnih prodavača kestena nailazimo na kineski kesten koji bi nepravedno mogao potisnuti naš lijepi, ukusniji i zdraviji domaći kesten (marun).
Kineski kesten (Castanea mollisima) odlikuje se širokom krošnjom i dlakavim grančicama jednogodišnjih izbojaka. Kroz dugo vremensko razdoblje uzgoja kineski je kesten stekao djelomičnu imunost na gljivičnu bolest rak kore pa se stoga i njegova proizvodnja i uzgoj u Kini proširila, a time i izvoz na štetu našeg tržišta kestena.
Kineski kesten jeftiniji je od europskog. To je
razlog zbog kojeg se najviše prodaje Kineski kesten dolazi u
jutenim vrećama od po 5 kilograma, pa ga ponekad po tome možemo i
prepoznati, posebno kod uličnih prodavača.
Sve češće se dešava da mnogi europski uvoznici prestaju uvoziti
kineski kesten jer prethodne sezone nisu bile
zadovoljavajuće. No, ipak uvoz se nastavlja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!