Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdrave namirnice /

Mladi luk - blagodati okusa i nutritivnih vrijednosti

Osim crvenog luka, vlasca, poriluka i češnjaka, u vrste luka ubraja se i mnogima omiljen mladi luk koji obiluje bogatstvom okusa i nutritivnih vrijednosti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Mladi luk je izrazito popularna namirnica koja bogatstvom svog okusa mami mnoge gurmane, a zasigurno je i ovih blagdana našla svoje mjesto na vašem uskrsnom stolu.

Osim što se mladi luk vrlo često konzumira diljem Europe, rasprostranjen je i po velikim dijelovima Azije i Amerike. Jasno je stoga kako se mladi luk može prilagoditi najrazličitijim vrstama tla i klimatskim promjenama zbog čega je ova biljka vrlo zahvalna za uzgoj.

No, nije ugodan okus i lakoća uzgoja jedino što mladi luk čini popularnom biljkom, već brojne nutritivne vrijednosti. Radi se o vrlo kvalitetnoj namirnici ispunjenom vitaminima A, C, E te nekim skupinama vitamina B, dok se posebno ističe po udjelu vitamina K! Mladi luk je bogat vlaknima zbog čega je pospješuje učinkovitost metabolizma, a pigmenti koje ova namirnica sadrži pogodno djeluju na pročišćavanje organizma od potencijalnih otrovnih svojstava te djeluju protuupalno.

Nutricionisti preporučuju da se mladi luk konzumira u sirovom obliku jer, kao i sve druge namirnice, tijekom termičke obrade izgubi udio nutritivnih vrijednosti. Naposljetku, zanimljivo je istaknuti zeleno lišće koje se nadovezuje na glavicu mladog luka. Upravo ono je najzdraviji dio ove biljke zbog čega ga nipošto ne smijete zanemariti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike