Dinja cantaloupe pripada porodici Cucurbitaceae i jedna je od najomiljenijih vrsti dinje. Teži otprilike od 0.5 do 5 kilograma, a sočnost, slatki okus i miris plasiraju je na vrstu najtraženijih dinja.
Odlikuje se iznimno narančastim mesom i korom blago smećkaste boje. Dinja cantaloupe najviše se proizvodi u Kini, a postoji njena europska i sjvernoamerička inačica. Površina europske 'vrste' je rebrasta, a meso je ukusno i slatko dok je koža sivkasto-zelena. Američka verzija ima 'mrežastu' površinu, tvrđa je i meso je manje slatko.
(FOTO: Thinkstock)
Cantaloupe možemo jesti tijekom gotovo cijele godine, a njena je sezona u punom mahu od srpnja do kolovoza. Ističe se kao vrsta s najviše betakarotena, a sastoji se od 90 posto vode što ju čini idealnim obrokom za tople dane i osobe koje žele izgubiti višak kilograma.
Dinja cantaloupe sadrži vitamine A i C, a lako se uklapa u bilo koje jelo. Ova vrsta sadrži poseban antioksidans zeaksantin koji može blokirati štetne zrake i štiti zdravlje očiju, a zbog betakarotena može spriječiti razvijanje raka. Preporuča se jesti i suhe koštice dinje cantaloupe koje, a kora djeluje protuupalno na oštećenu kožu.
Fino meso ove dinje idealno je za voćnu salatu, dodajte ga u smoothieje i limunade, a možete ju dodati čak i u ljutkastu salsu za jedinstven doživljaj.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!