Ako nemate vrt ili je udaljen, a htjeli biste svaki dan pojesti nešto svježe ubrano, odnosno želite si priuštiti šaku zdravlja svakodnevno, tada možete započeti s mikro uzgojem povrća u svom domu. Znate li da povrće poput salate, špinata pa čak i kupušnjača, možete uzgojiti na vašoj prozorskoj dasci i da će mu za rast biti potrebno svega nekoliko tjedana?
Naravno nećete uzgojiti mnogo povrća, ali dobiti ćete tanjur listića koji obiluju zdravljem.
Pred nama je zima i tmurni i hladni dani koji slijede su neupitni. To su mjeseci u kojima se možemo osjećati loše, osim ako se ne probudimo i ne uzmemo stvar u svoje ruke. Tu je mikro povrće za uzgoj koje nam te predstojeće dane može učiniti ljepšima i lakšima za podnijeti.
Povrće uzgojeno u našem mikro vrtu, kao i organsko povrće koje sami uzgojimo u vrtovima tijekom sezona, neusporedivo su ukusniji, zdraviji i privlačniji od hrane koju danas nalazimo na tržnicama, ma koliko ona lijepo izgledala.
Zbog toga je važno da sami pokušamo uzgojiti barem nešto od mikro povrća jer takvo povrće iz našeg vrta ne samo da je superiornije okusom nego je i njegova energetska vrijednost mnogo snažnija. U pripremi jela s mikro povrćem nije potrebna velika količina da bismo postigli zadivljujući efekt pa tako na primjer ako kušate klijanac brokule s njegovom visinom od 4-5 cm, imat ćete osjećaj kao da ste pojeli pun tanjur brokule.
Mikro povrće je pojam koji se pojavio tek nedavno među vrtlarima. Ne zna se tko ga je smislio, ali vrlo je izgledno da su u tome svoje prste imali kuhari koji su objeručke prihvatili upotrebu povrća koje je tek nešto razvijenije od klica, pa i same klice.
Uzgoj mikro povrća daje nam malene i
dopadljive plodove, vrlo naglašena okusa.
Stoga i ne čudi da je postalo gotovo obavezan dio suvremene
visoke kuhinje. Zbog svega toga, sigurni smo da bi uzgoj
mikro povrća mogao bi biti sasvim zgodan projekt u
svakom domu.
Nabaviti sjeme će možda biti i nateži korak u cijelom postupku uzgoja mikro povrća, posebno ako želimo da imamo sjeme iz organskog, odnosno ekološkog uzgoja.
Najvažniji savjet za uzgoj mikro povrća je da se po sjeme za sijanje svakako zaputite u trgovine zdrave hrane radije nego u vrtne centre. To se posebno odnosi za sjeme za sadnju i uzgoj klica dok se sjeme za uzgoj mikro povrća kao što su kupušnjače, rikula, razne vrste salate i kineskog češnjaka zasad kod nas može kupiti samo u vrtnim centrima.
Za uzgoj mikro povrća uvijek koristite plitke posude i ispunite ih supstratom za sjetvu. Supstrat ne smije biti deblji od 1 cm. Sjeme treba sijati tako gusto da se površina supstrata gotovo potpuno prekrije. Zalijevajte isključivo prskalicama kako ne biste oštetili sjeme, a pri tom budite vrlo pažljivi jer, ako pretjerate sa zalijevanjem, sjeme će navući plijesan.
Sljedeći je korak kod uzgoja mikro povrća je pokrivanje posude sa sjemenom. Za to koristite neki tamni poklopac ili foliju. Mora se osigurati tama kako bi sjeme moglo proklijati. Pokrivene posude na oko 6 dana ostavite na toplom mjestu.
Poklopac otvarajte samo radi zalijevanja, jednom do dva puta dnevno. Nakon tih faze, klijanci se izlažu svjetlu i tada počinje nova faza uzgoja mikro povrća koja traje sve do berbe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!