Iako se radi o samonikloj biljci, koja raste na brdskim obroncima, ali i u nizinskim šumama, medvjeđi luk moguće je uzgojiti na kućnom pragu.
Medvjeđi luk, srijemuš, crijemuš, divlji luk ili šumski luk (lat.Allium ursinum L.) raste samoniklo po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim skupinama u cijelosti prekriva šumsko tlo.
Trajnica je to s duguljastom bjeličastom lukovicom (promjera oko 1 i dužine 2-6 cm) obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Stabljika medvjeđeg luka je uspravna, gola, na presjeku trokutasta ili gotovo okrugla, visoka 20-30 cm. Cijela biljka intenzivno miriše na češnjak, osobito ako se protrlja ili zgnječi u ruci, što će ujedno biti i znak da u ruci imate pravi medvjeđi luk.
Medvjeđi luk uzgoj
Medvjeđi luk se može uzgajati u vrtu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, te hranjivom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. Razmnožava se sjemenjem u proljeće, te presađivanjem ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Tijekom jeseni se može presaditi u posudu, te uzgajati u zatvorenom.
Medvjeđi luk je kao začin i povrće dekorativnog izgleda pogodan
za uzgoj u vrtu, najbolje ispod neke voćke ili grma. Razmnožava
se sijanjem sjemena, no najjednostavnije je u vrijeme
cvatnje.
Ako uzgoj medvjeđeg luka nije moguć i krenete u
berbu divljeg luka, a nemate dovoljno beračkog iskustva i znanja,
ne upuštajte se sami u branje srijemuša. Zamolite nekog znalca da
prošeće s vama šumom da ne biste ubrali pogrešnu biljku koja mu
vrlo nalikuje ali je otrovna.
Medvjeđi luk uzgoj i ljekovita svojstva
Divlji medvjeđi luk, usprkos svim zdravstvenim benefitima i aromi koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju češnjaka, još uvijek traži svoje mjesto u jelovnicima iako bi trebao biti zastupljeniji.
Najčešće se koristi protiv povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i kod ateroskleroze, no ima i brojna druga pozitivna djelovanja. Smatra se da poboljšava pamćenje, pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi te služi kao preventiva od infarkta.
Medvjeđi luk je originalan i ukusan dodatak salatama, a može se dodati i u kuhanu blitvu ili špinat kojima tada intenzivira okus. Može se dodati i pečenom mesu i drugim jelima (začini se otopljenim maslacem pa se doda kao prilog mesu) Možete ga sitno nasjeckati i dodati u svježi kravlji sir. Juha od medvjeđeg luka ukusna je i nadasve okrepljujuća.
Medvjeđi luk, iako je jednostavan za uzgoj, bolje je znalački brati samoniklog u šumi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!