Kolovoz se uglavnom vodi kao zatišje na pčelinjim pašama, a ne raste mnogo biljnih vrsti. U slučaju da je bilo vrlo malo oborina medonosne bilje u kolovozu još je siromašnije. Preživljavaju tek medun ili vrijesak te pokoji čičok.
Ovo je vrijeme savršeno za pripremu pčelinjaka za iduću sezonu proizvodnje meda.
1. Prije uzimljavanja pčela
Prije nego što uzimimo pčelinjak potrebno je analizirati ga i pregledati. Pažnju obratite na kvalitetu i količinu meda, peludi, stanje pčela i matice. U kolovozu u pčelinjaku najčešće ostaju starepčele koje ugibaju na početku zime. Iskoristite njihov potencijal za šećerni sirup. Jedino će pčele izlegnute u rujnu ili kolovozu preživjeti zimu.
2. Što s medom?
Budući da mednosno bilje u kolovozu postaje sve škrtije, bitno je do maksimuma iskoristiti ono što su pčele proizvele. Pčelari, tako vade višak meda u slučaju da ga je mnogo. Male odnosno neznatne količine meda ostavljaju se u košnici kao zaliha pčelama.
3. Pripremite pčele
Uzimljavanje pčela nije jednostavan proces, a u košnici u tom trenutku treba biti njih čak 30 tisuća. Zajednica uvelike ovisi o matici pa ju je potrebno zamijeniti, ako je stara ili bolesna. To je ključan korak jer razvoj zajednice u proljeće ovisi upravo o matici.
4. Situacija u košnici
Izrazito je bitan raspored u košnici. Najčešće pčele same ustanove raspored koji im odgovara, ali ponekad je potrebno napravitipokoju izmjenu. U košnici bi klupko trebalo biti u sredini, a medište se skida kao i treći nastavak košnice. Pčelari uklanjaju i deseti okvir i stavljaju pregradu.
U oskudno medonosno bilje u kolovozu ubrajaju se:
- japanski troskot
- evodija
- japanska sofora
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!