VRT I BILJE / Majoran

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Majoran, u narodu poznatiji kao mažuran, je biljka koja je u mediteranskoj kuhinji iznimna cijenjena i korištena kao začin.

26.11.2019.
0:00
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Osim naziva majoran ili mažuran, često se koriste nazivi i pitomi majoran i mravinac. Ova začinska biljka slična je okusom origanu, premda se razlikuju u mirisu u aromi. Majoran raste u visinu od oko 50 centimetara, ima razgranatu stabljiku i male, eliptične i dlakave listove. Cvjetovi su također mali, bijele do nježno ružičaste boje. Plod je sitan, ovalan i žutosmeđe je boje. Jako je aromatičnog mirisa, gorko slatkog, stoga se njegovo eterično ulje koristi  prilikom izrade kozmetike.

Sadi se u proljeće, raste na toplim i sunčanim mjestima. Ne podnosi temperature niže od 4 stupnja Celzijeva, ali može se može presaditi i koristiti u kući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majoran je bogat vitaminom A, B2, B6, B9, C, E i K, te mineralima poput cinka, bakra, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, mangana i selena.

Upotreba

Majoran možemo koristiti osušen ili svjež. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kao čaj koristi se kod ublažavanja kašlja, kod astme i upala dišnih organa. 
  • za inhaliranje dišnih puteva
  • kod iščašenja, uganuća koristiti obloge od majorana
  • kao eterično ulje antibakterijski djeluje na bakterije poput Escherichie coli
  • kao začin ga je preporučljivo koristiti u svježem obliku, jer je aromatičniji i pikantniji, a ne gubi svoju aromu i hranjive tvari.

Osim toga, konzumacija majorana pomaže kod:

  • liječenja artritisa
  • liječenja bronhitisa
  • liječenja bolnih stanja mišića, migrena, visokog tlaka, neredovitih menstruacija, menstrualnih grčeva, zatvora, išijasa
  • čišćenja želuca i pluća
  • poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo