Osim naziva majoran ili mažuran, često se koriste nazivi i pitomi majoran i mravinac. Ova začinska biljka slična je okusom origanu, premda se razlikuju u mirisu u aromi. Majoran raste u visinu od oko 50 centimetara, ima razgranatu stabljiku i male, eliptične i dlakave listove. Cvjetovi su također mali, bijele do nježno ružičaste boje. Plod je sitan, ovalan i žutosmeđe je boje. Jako je aromatičnog mirisa, gorko slatkog, stoga se njegovo eterično ulje koristi prilikom izrade kozmetike.
Sadi se u proljeće, raste na toplim i sunčanim mjestima. Ne podnosi temperature niže od 4 stupnja Celzijeva, ali može se može presaditi i koristiti u kući.
Majoran je bogat vitaminom A, B2, B6, B9, C, E i K, te mineralima poput cinka, bakra, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, mangana i selena.
Upotreba
Majoran možemo koristiti osušen ili svjež.
- kao čaj koristi se kod ublažavanja kašlja, kod astme i upala dišnih organa.
- za inhaliranje dišnih puteva
- kod iščašenja, uganuća koristiti obloge od majorana
- kao eterično ulje antibakterijski djeluje na bakterije poput Escherichie coli
- kao začin ga je preporučljivo koristiti u svježem obliku, jer je aromatičniji i pikantniji, a ne gubi svoju aromu i hranjive tvari.
Osim toga, konzumacija majorana pomaže kod:
- liječenja artritisa
- liječenja bronhitisa
- liječenja bolnih stanja mišića, migrena, visokog tlaka, neredovitih menstruacija, menstrualnih grčeva, zatvora, išijasa
- čišćenja želuca i pluća
- poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima itd.