ukrasnie i ljekovite biljke /

Mahonija orezivanje - kada i kako se orezuje mahonija

Image
Foto: Pixabay

Mahonija je biljka pogodna za orezivanje i oblikovanje pa je stoga i vrlo je lijep ukras u parkovima i vrtovima. U medicini se upotrebljavaju kora i vrhovi grana

15.6.2018.
10:56
Pixabay
VOYO logo


Da bi mahonija biljka održala pravilnu formu treba joj odrezati nekoliko najviših grana svakog proljeća, prije nego krene vegetacija, kako bi se potakli novi izbojci. U proljeće treba ukloniti i sve oštećene i osušene grane, a snažniji rez načinite svakih nekoliko godina.

Mahonija biljka (Mahonia aquifolium), je biljka prekrasnih žutih cvjetova skupljenih u grozdaste cvatove, tamno smeđe kore i perastih listova. Podsjećaju na listove božikovine pa ju je lako zamijeniti s tom vrstom. Plodovi su joj plavkaste bobice, koje su vrlo trpke i nisu jestive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te plavkaste bobice mogu izazvati velike stomačne tegobe pa ih je preporučljivo izbjegavati. Bobicama se inače rado hrane ptičice. Pojavljuju se krajem jeseni i mogu ostati sve do proljeća.

Mahonija je  biljka pogodna za orezivanje pa se kod nas uzgaja u vrtovima i parkovima kao ukrasni grm.  Raste na različitim tipovima tla, od pjeskovitih do glinasto-ilovastih te kiselih do bazičnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije izbirljiva što se tiče položaja pa joj odgovara sjenovito i polusjenovito mjesto, ali isto tako uspijeva i na suncu, što je upravo u našim krajevima čest slučaj.

S obzirom na to da je mahonija biljka jako pogodna za orezivanje možemo je saditi kao živicu, zasebne grmove pa čak i stabalca. Ima izrazito atraktivan izgled i boju listova, te prekrasne cvjetove koji je čine poželjnom u svakom vrtu. 
Vrlo je otporna na onečišćenja pa je zato pogodna za gradske parkove. 

Vrijeme cvjetanja je ožujak-svibanj. Plodovi su kuglaste, 4-8 mm velike, kisele, crnoljubičaste bobe, sadrže crveni sok, dozrijevaju od srpnja do rujna iste godine.

Raste na različitim tipovima tala, od pjeskovitih do glinasto-ilovastih te kiselih do bazičnih. Dobro podnosi zasjenu, zračnu onečišćenost i sušu. Plodovi ove vrste su kiseli i trpki te sirovi nisu jestivi – u većim količinama izazivaju mučninu. Mogu se prerađivati na različite načine, za pripremanje marmelada, sirupa i alkoholnih pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom orezivanja mahonije preporučuje se snažniji rez svakih nekoliko godina.  Ako primijetite, iako je to vrlo rijetka pojava, neko oštećenje ili štetnike, jednostavno odrežite granu tj lišće koje je zaraženo. 

Ima veliku toleranciju na zagađenje zraka pa se preporučuje za sadnju u gradskim vrtovima.  Mahonija ujedno spada i u otrovne biljke jer su joj korijen i bobice otrovni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo