Maginja biljka je plod planike koji je većinom svjetlocrvenkaste do crvene boja koja je pokazatelj zrelosti. Maginja biljka uglavnom uspijeva u primorskim djelovima Hrvatske, u okolici Dubrovnika, na Korčuli, Mljetu i Pelješću te na ušću Neretve, gdje je samonikla autohtona biljka.
Maginja biljka izgledom podsjeća na jagode i blagog je okusa, a zbog bogatstva vitamina C, dnevno ih je dovoljno pojesti sedam, kako bi bio zadovoljen potreban dnevni unos vitamina C.
Maginja biljka bere se krajem rujna i početkom listopada, i važno je brati nježno i polako zbog ploda koji omekani kad je zreo.
Maginja biljku moguće je koristiti i u kozmetičke svrhe, a od zrelih plodova maginja biljke radi se i džem.
Džem od plodova maginja biljke radi se tako da se ispere i procijedi dva do tri kilograma svježeg ploda koji se na laganoj vatri kuhaju 15-ak minuta.
Po želji se doda šećer, đumbir i vanilija i uz miješanje kuha sljedećih pola sata. Nakon kuhanja, džem stavite u staklene posude. Za razliku od svježeg ploda, termički obrađene plodove maginja biljke možete konzumirati nesmetano i u većim količinama.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!