Luk šalot - najsađi mladi luk koji ćete ikada probati
Luk šalot pripada obitelji lukovica (lat. Alliaceae). Ime je dobio od riječi Askalon, sredozemne luke iz koje su kretali brodovi na put u Europu te se smatra da iz tog kraja i vuče porijeklo. U rodu je s lukom i bijelim lukom (češnjakom).
Luk šalot (lat. Allium cepa var.
aggregatum), je vrsta luka sitne glavice, a izgledom podsjeća na
dalmatinsku ljutiku i luk kozjak.
Luk šalot je luk srednje veličine, cilindričnog,
duguljastog oblika i crvene ili žuto-smeđe boje .
Ovaj luk ima blaži i aromatičniji okus od većine ostalih sorti
luka, a i sazrije prije. Ne preporučuje se dinstanje ili prženje
jer ima tendenciju da postane gorak.
Da bi luk šalot ostao duže jestiv može se i sušiti tako da se objesi iznad peći.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden