Luk šalot pripada obitelji lukovica (lat. Alliaceae). Ime je dobio od riječi Askalon, sredozemne luke iz koje su kretali brodovi na put u Europu te se smatra da iz tog kraja i vuče porijeklo. U rodu je s lukom i bijelim lukom (češnjakom).
Luk šalot (lat. Allium cepa var.
aggregatum), je vrsta luka sitne glavice, a izgledom podsjeća na
dalmatinsku ljutiku i luk kozjak.
Razlika između ljutike i šalot luka je ta da luk šalot, daje
uvijek pojedinačne (najbolje vidljivo po svom cilindričnom
obliku) glavice, dok ljutika i luk kozjak daju glavice luka koje
rastu u grupi sljubljeno tako da podsjećaju oblikom na bijeli
luk.
Luk šalot je luk srednje veličine, cilindričnog,
duguljastog oblika i crvene ili žuto-smeđe boje .
iz jedne lukovice koju zasadimo, niče 5-7 novih lukovica koje su
pri dnu spojene. Svaka od tih novih lukovica razvija još 2-3
manje lukovice koje služe za sadnju.
Najpoznatiji uzgajivači su Njemačka, Mađarska, Francuska i
Španjolska.
Ovaj luk ima blaži i aromatičniji okus od većine ostalih sorti
luka, a i sazrije prije. Ne preporučuje se dinstanje ili prženje
jer ima tendenciju da postane gorak.
Luk šalot je najbolje koristiti svijež jer tako
najviše dolazi do izražaja njegova aroma.
Koristi se u salatama i hladnim umacima npr.tartar umak.
Luk šalot - najsađi mladi luk koji ćete ikada probati
Da bi luk šalot ostao duže jestiv može se i sušiti tako da se objesi iznad peći.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!