Ljetni vrganj jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih vrsta vrganja. Ova posebna gljiva ističe se po odličnom okusu i intenzivnom mirisu. Donosimo vam sve što trebate znati o ljetnom vrganju.
Ljetni vrganj (lat. Boletus edulis), kao što mu i samo ime govori, raste u kasnom ljetu te početkom jeseni. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, najčešće u srednjoj Europi. Ljetnji vrganj često možemo pronaći i u hrvatskim šumama.
Ova jestiva gljiva prepoznatljiva je po klobuku bjelkastosmeđe boje, veličine oko 20 centimetara. Nijanse i boje klobuka najviše ovise o staništu, pa je tako prema samom središtu, klobuk mnogo tamniji. Donja strana klobuka bijele je boje. Što se tiče stučka, on je gotovo uvijek tamnije, smeđe boje.
Razlikujemo nekoliko različitih varijacija ljetnog vrganja, no svaka od njih u potpunosti je jestiva. Zahvaljujući bogatstvu okusa, vrganji se mogu pripremati na razne načine. Odlični su u umacima, bio to umak za ribu ili uz meso.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!