Kumkvat je tropsko voće koje svojim izgledom pomalo podsjeća na naranču, a zahvaljujući bogatim nutrijentima tražen je u cijelom svijetu. Ako razmišljate o tome da uzgajate kumkvat kod kuće, donosimo vam važne savjete za uzgoj kumkvata.
Porijeklo, izgled i dobrobiti kumkvata
Kumkvat(lat. Fortunella japonica) zdravo je voće, jarko narančaste boje i specifičnog mirisa. Što se tiče samog okusa ovog posebnog voća, ono predstavlja pravu kombinaciju gorkoće, slatkoće i kiselosti. Porijeklo vuče iz drevne Kine, zbog čega se još i naziva kineskom narančom. Kumkvat na neki način i podsjeća na manju naranču, samo što se za razliku od nje jede zajedno s korom te je nešto kiselijega okusa.
Kumkvat, jednako kao i ostali agrumi, ima sve nutrijente potrebne za održavanje zdravlja čovjeka. Sadrži velike količine vitamina C, antioksidansa, kalcija, kalija, magnezija, vlakana te željeza. Pomaže pri očuvanju ravnoteže metabolizma, doprinosi bržem skidanju neželjenih kilograma te jača imunitet.
Savjeti za uzgoj i održavanje
Što se tiče samog uzgoja kumkvata, on je sve rađe viđena sobna ukrasna biljka. Raste u obliku drveta zbog čega pripada skupini popularnog bonsai drveća. Namjeravate li nabaviti kumkvat i uzgajati ga u vlastitom domu, važno je znati nekoliko osnovnih stvari. Kumkvat je biljka koja zahtijeva nešto više sobne temperature te velike količine sunčevog svjetla. Ne preporučuje se da ga držite u neposrednoj blizini radijatora, sobne klime ili prozora.
Kumkvat se ne smije pretjerano zalijevati jer ne podnosi velike količine vode. U slučaju pretjeranog zalijevanja često dolazi do truljenja korijena, a time i ostatka ove zdrave biljke. Prije svakog zalijevanja najbolje je provjeriti je li zemlja dovoljno suha.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!