Kukuruz je najučestalija kulturna biljna vrsta na našim oranicama.
Klasifikacija kukuruza je sljedeća:
Zuban (Zea mays indentata Sturt.)
Kukuruz Tvrdunac (Zea mays L. indurata
Sturt.)
Kukuruz šećerac (Zea mays L. saccharata
Sturt.)
Kokičar (Zea mays L. everta Sturt.)
Mekunac (Zea mays L. amylacea Sturt.)
Voštanac (Zea mays L. ceratina Kulesk)
Pljevičar (Zea mays L. tunicata Sturt.)
Poluzuban (Zea mays L. semindentata Kulesk)
Škrobni šećerac (Zea mays L. amylosaccharata Sturt.)
Od navedenih podvrsta kukuruza u proizvodnji su najviše zastupljene vrste zuban i kukuruz tvrdunac, kojima pripada najveći broj kultivara i hibirida.
Kukuruz tvrdunac ima zrna koja su tvrda, okruglo-ovalnog oblika i sjajna, a boja zrna kukuruza tvrdunca je različita i može biti žuta, bijela, ljubičasta, narančasta ili crvena.
Zuban je rodniji nego što je to kukuruz tvrdunac, ali kukuruz tvrdunac ima kvalitetnije zrno s mnogo većim postotkom bjelančevina.
Zrno kukuruza zubana se više koristi u prehrani domaćih životinja i industrijskoj preradi, a kukuruz tvrdunac se više koristi u prehrani ljudi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!