Kruške su veoma učinkovita za snižavanje tlaka, zbog djelovanja antioksidansa glutationa koji smanjuje i rizik od moždanog udara. Sadrži i mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcij te tako snižava rizik od osteoporoze. Sok kruške je odličan izvor energije pa je dobar za dijabetičare.
Kruška petrovka rodi svake godine i to obilato.
Za konzumaciju dolazi među prvima, ne može dugo stajati ali je
jako ukusna kruška.
Kruška petrovka ili petrovača, sorta je koja
dozrijeva o Petrovu, odnosno krajem lipnja, te spada u skupinu
ranih sorata krušaka.
Zanimljivo je da tako zovemo i jednu sortu jabuke i smokve pa da
ne bi bilo zabune, ovdje govorimo o sorti krušaka.
Petrovka je okrugla malo plosnata kruška, duže
peteljke. Duguljasta je, ima pravi kruškoliki oblik.
Posuta je zelenim točkicama.
Kruška petrovka je kruška vrijedna pažnje jer nema
bolesti i rađa obilno!
Rodnost petrovke je vrlo dobra, međutim zahtijeva nešto toplije
podneblje. Zelene je boje, ali na dijelu koji je okrenut suncu
pocrveni.
Ljetna je to sorta prilično rasprostranjena u kontinentalnoj
Hrvatskoj, podrijetlom iz Kanade.
Pogodna je za sadnju oko kuća u dvorištima pa je nalazimo kao
stara stabla u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u ruralnim
vinogradarskim dijelovima.
Ubrana kruška petrovka može stajati tjedan dana.
Plod je sočan ii vrlo ukusan, ali nije neke posebne arome.
Iako su rijetke, autohtone sorte krušaka, kao što je to kruška petrovka, još uvijek možemo pronaći u našim krajevima, a posebno je zanimljiva jer spada u stare sorte krušaka koje polako izumiru.
Kod nas možemo naići na mnoga stabla, neka starija i od stotinu godina u prilično lošem su stanju kojima prijeti odumiranje, pa je potrebna briga za očuvanjem starih sorti krušaka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!