Korijen maslačka(lat. Taraxacum officinale) od davnih je dana poznat kao prirodni lijek te se često koristio u narodnoj medicini. Njegova bogata ljekovita svojstva mnogima nisu poznata, ali se bez obzira na to, bez sumnje može reći da je maslačak prava ljekovita biljka s velikim blagotvornim učincima na naše zdravlje.
Korijen maslačka sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. Od vitamina, bogat je vitaminima A, B6, C, K, tiaminom te folnom kiselinom. Kad je riječ o mineralima, korijen maslačka u sebi sadrži magnezij, željezo, kalij i kalcij. Sve su to važni vitamini i minerali koji učinkovito djeluju na održavanje našeg zdravlja. Ono po čemu je korijen maslačka najpoznatiji jest što navodno ubija stanice raka. U tom slučaju, preporučuje se da ga pripremate u obliku ukusnih čajeva, napitaka koji će najbolje istaknuti bogatstvo ljekovitiih sastojaka.
Ovu korisnu ljekovitu biljku zasigurno svi imamo u svom dvorištu, a ni sama priprema korijena maslačka nije komplicirana. Upravo je korijen maslačka njegov najljekovitiji i najkorisniji dio. Osim toga, čak su i listovi maslačka bogati važnim vitaminima i mineralima.
Maslačke je najbolje brati tijekom ljetnih mjeseci kada ujedno i završava njihova cvatnja. Za veliko korijenje najbolje je koristiti biljku koja je nešto starija, barem dvije ili tri godine. Što se tiče cvjetova maslačka, njih je ipak najbolje upotrijebiti već istog dana kada ste ih ubrali. Posebno biste trebali pripaziti da biljka nije tretirana štetnim kemikalijama koje bi za vas mogle biti otrovne.
Maslačak možete jesti sirov, tanko narezan ili ga pržiti. Sve u svemu, njegova ljekovita svojstva u svakom načinu pripravka oći će do izražaja. Odlična vijest za sve ljubitelje kave jest da prženi maslačak možete koristiti i za pripremu nadomjestaka za omiljeni napitak.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!