Korijander biljka potječe iz Maroka te Srednje i Južne Amerike. Izgledom podsjeća na peršin pa ga često znaju zvati ''kineski peršin''.
Korijander je sjeme biljke Coriandrum sativum te izgleda kao sitna kuglica smeđe do crveno-žute boje. Ima nježan, ali specifičan slatkasti okus i pomalo podsjeća na mješavinu limuna i kadulje. Lišće korijandera miriše na stjenice, a njegovi plodovi na anis. Za začin korijander, koriste se list i plod. No, imajte na umu da imaju različite arome pa ih nemojte zajedno koristiti.
U Južnoj Americi, Aziji i Portugalu se uglavnom koristi list korijandera, dok se sjeme preferira sjeme. Okus lista je specifičnog gorkog okusa pa se na njega treba priviknuti. Lišće starijih biljaka može se koristiti za razne salate ili jela ode sira.
Sjeme korijandera se treba malo samljeti prije upotrebe jer inače ima miris po sumporu te j gorkog okusa. Usitnjeno sjeme se koristi u jelima sa zeljem, tikvicama te u pripremi krekera. Korijander često znaju kombinirati s kimom.
Korijander u medicini
U medicini se biljka korijander koristi kao pomoć pri probavi, za pojačavanje apetita, smanjivanje želučanih i crijevnih tegoba te oslobađanje od grčeva. Uglavnom se sjemenke korijandera koriste za ublažavanje grčeva i nadutosti. Korijander biljka također pomaže kod infekcija mokraćnog mjehura.
Korijander je i svojevrstan afrodizijak. Naime, sastojci ove biljke djeluju na povećanje seksualnog nagona i euforičnog učinka na cijelo tijelo i samo neke dijelove.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!