svestran začin / Kopar biljka - naučite kako se uzgaja biljka kopar

Image

Zanima vas koje su karakteristike biljke kopar? Mi vam otkrivamo otkud ovaj popularni začin potječe te za što se biljka kopar može koristiti.

7.7.2017.
2:26
VOYO logo

Kopar biljka dolazi iz porodice štitarki, a njena ljekovita svojstva su poznata još iz davnina. Potječu iz područja Palestine, a najčešće se upotrebljavaju kod bolesti želuca te ostalih bolesti probavnog sustava. U narodu je poznato i eterično ulje kopra, koje se koristi u kozmetičkoj industriji. No, na našim prostorima se biljka kopar najviše upotrebljava kao začin u raznim jelima.

Kopar ima zeljastu stabljiku i može dosegnuti visinu od 40 do 150 cm, ovisno o uvjetima u okolišu. Listovi su zelene boje i formiraju rozetu. Korijen ove biljke je odebljao te je slabo raščlanjen, a u tlu naraste maksimalno 20 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura

Biljka kopar raste u područjima umjereno vlažne klime te nije zahtjevna prema temperaturi tla. No, optimalna temperatura za klijanje je 8 do 10 Celzijevih stupnjeva. Nakon toga, sjeme proklija za 10 do 17 dana. Nakon 50 do 50 dana dolazi do oblikovanja stabljike, a u normalnim uvjetima od početka klijanja pa do punog cvata prođe period od 50 do 70 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda

Ova biljka nema pretjerano velike zahtjeve za vodom, samo je u periodu klijanja i nicanja osjetljiva na manjak vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tlo

Biljka kopar nije zahtjeva niti kada je u pitanju kvaliteta tla. Iako, najbolje rezultate ostvaruje u uvjetima uzgoja na neutralnim tlima, koji imaju dubok i rastresit oranični sloj. Također, uzmite u obzir da kopar neće uspjeti na loše strukturiranim močvarnim crnicama i kiselim tlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo