Kopar biljka dolazi iz porodice štitarki, a njena ljekovita svojstva su poznata još iz davnina. Potječu iz područja Palestine, a najčešće se upotrebljavaju kod bolesti želuca te ostalih bolesti probavnog sustava. U narodu je poznato i eterično ulje kopra, koje se koristi u kozmetičkoj industriji. No, na našim prostorima se biljka kopar najviše upotrebljava kao začin u raznim jelima.
Kopar ima zeljastu stabljiku i može dosegnuti visinu od 40 do 150 cm, ovisno o uvjetima u okolišu. Listovi su zelene boje i formiraju rozetu. Korijen ove biljke je odebljao te je slabo raščlanjen, a u tlu naraste maksimalno 20 cm.
Temperatura
Biljka kopar raste u područjima umjereno vlažne klime te nije zahtjevna prema temperaturi tla. No, optimalna temperatura za klijanje je 8 do 10 Celzijevih stupnjeva. Nakon toga, sjeme proklija za 10 do 17 dana. Nakon 50 do 50 dana dolazi do oblikovanja stabljike, a u normalnim uvjetima od početka klijanja pa do punog cvata prođe period od 50 do 70 dana.
Voda
Ova biljka nema pretjerano velike zahtjeve za vodom, samo je u periodu klijanja i nicanja osjetljiva na manjak vlage.
Tlo
Biljka kopar nije zahtjeva niti kada je u pitanju kvaliteta tla. Iako, najbolje rezultate ostvaruje u uvjetima uzgoja na neutralnim tlima, koji imaju dubok i rastresit oranični sloj. Također, uzmite u obzir da kopar neće uspjeti na loše strukturiranim močvarnim crnicama i kiselim tlima.