Maslina je zimzelena biljka kojase u svijetu uzgaja više od 4 000 godina.
Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju
Italija.
Hrvatsko uzgojno područje masline je sjeverno rubno područje
uzgoja. Tu se maslina uzgaja više od 2 000 godina, a
pretpostavlja se da su je u naše krajeve donijeli Feničani i
stari Grci. Te masline vuku porijeklo od talijanske
sorte maslina.
Doneseni fenotipovi aklimatizirali su se na naše uzgojno područje
i kao takve ih možemo i danas pronaći na terenu. Ove genotipove
mi danas nazivamo autohtonim i udomaćenim sortama
masline.
Talijanske sorte maslina su Coratina,
Frantoio, Pendolino,Leccino
Coratina, talijanska sorta maslima porijeklom iz
Puglie, južna Italija.
To je maslina srednje bujnosti, kratkih rodnih izboja uspravnog
rasta. Plod joj je srednje velik, jajolik, a list je dugačak,
intenzivno zelene boje. Rano dolazi u rod, čak već i mlade
biljke. Vrlo je dobra uljna sorta. Preporučuje se uzgoj na
toplijim i zaštićenijim položajima na dubokim tlima.
Prilagodljiva je na razne ekološke uvjete. Jako je osjetljiva na
rak masline i paunovo oko.
Stranooplodna je sorta. Oprašivači su joj pendolino, frantoio,
leccino.
Frantoio spada u talijanske sorte maslina i to je tipično
uljna sorta porijeklom iz talijanske regije Toscana,
rasprostranjena u centralnom dijelu Italije. U Istri je u uzgoju
od 1940. godine.
Sorta maslina srednje bujnosti i širokog rasta, otvorenog oblika
krošnje, grančice rijetke, duge, gipke. Drvne grančice rastu
uspravno, bogate lišćem tamnije boje. Srednje je do kasna sorta,
koja rano dolazi u rod, već nakon same sadnje. Pokazuje dobru
otpornost na niske temperature. Plodovi srednje težine (1,5 - 2,5
g), jajoliko izduženog oblika.
U visokom postotku je samoplodna sorta, ali preporučuju se
oprašivači: leccino, pendolino.
Osjetljiva na rak masline, paunovo oko. Otporna na ostale
uobičajene nametnike masline.
Cijenjena je to talijanska sorta maslina zbog
izuzetne kvalitete ulja.
Talijanske sorte maslina predstavlja i sorta
Leccino koja je porijeklom iz Toscane, a u Istri
je u uzgoju od 1940. godine.
Ovo je jedna od najraširenijih sorata u svijetu zbog svoje
značajne adaptabilnosti na različite agro-ekološke uvjete. Stablo
je bujnog rasta, široko, izraženog porasta i razvoja debla i
krošnje u visinu i obujam, rodne grančice kratke, viseće, krošnja
okruglastog oblika s čvrstim i dugim granama zbog čega je
cijenjena i kao ukrasna biljka. Rodnost joj je dobra i stalna,
plod mesnat, srednje težine (2 – 2,5 g) duguljasto okrugao.
Stranooplodna sorta, potrebni su joj oprašivači poput sorti:
pendolino, maurino, frantoio.
Tolerantna je na rak masline, paunovo oko i maslinina moljca.
Osjetljiva na maslinovu muhu i maslinina svrdlaša.
Daje ulje izvanredne kvalitete, izraženog svježeg mirisa, voćnog mirisa po plodu masline. Plodovi ove sorte mogu se koristiti za konzerviranje (crne masline u salamuri).
Pendolino predvodi talijanske sorte maslina.
Porijeklom je iz Toskane.
Biljka je to srednje bujnosti, povijenog, visećeg rasta. Krošnja
ove sorte je gusta, kopljastih zbijenih listova. Plodovi
izduženi, blago asimetrični, srednje težine. Rodne grančice duge,
viseće, gipke, savijene prema tlu. Rano dolazi u rod, koji je
obilan i redovit. Prilagodljiva na različite edafske uvjete.
Srednje je otporna na niske temperature
Stranooplodna sorta. Odličan oprašivač za mnoge sorte.
Oprašivači: maurino, rossciola, leccino.
Ova je talijanska sorta maslina je prvenstveno u uzgoju
kao oprašivač, pa su iz tih razloga nepravedno
zapostavljena njena izvanredna svojstva ulja.
Otporna je na nametnike, ali je osjetljiva na čađavicu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!