Sve stolne sorte, daju dobre mirise i voćnost, a posebno orkula
maslina koja daje specifičnu voćnost maslinovom ulju.
Ako je orkula maslina pobrana u optimalno vrijeme, može
se u dobrim, suhim godinama dogoditi da ulje bude nenadmašne
kakvoće.
Orkula maslina i sve oblice, ako smo imali dosta hladnih dana i noći, biti će jako dobar oplodni potencijal. Zašto? Zato što oblica ili orkula maslina, treba preko 1800 sati subinaktivnih temperatura ispod 7,2 stupnjeva Celzijusovih u kontinuitetu. Ako se dogodi prodor hladnoće ispod 0 stupnjeva C pa do temperature od -5 do -6 stupnjeva C onda orkula maslina “ujedom” zime postiže efekte tih 1800 sati u puno kraćem periodu.
Pošto je orka stolna sorta maslina, za nju ne vrijedi pravilo 1/3 zelenih, 1/3 prošaranih i 1/3 jedna zrelih plodova. Osim na kapljevitim i plitkim terenima, orkula maslina se treba brati kad počne mijenjati boju u svijetlo žućkasto zelenu. Kad tek malo prošara po vrhovima.