Biljni svijet / Koliko poznajete potočne biljke?

Image
Foto: www.pixabay.com

U potočne biljke ubrajamo biljke: Potočna čestoslavica i Potočni pilićnjak(Lythrum portula), Veronica beccabunga. Ove potočne biljke imaju stabljiku koja je puzajuća

1.3.2020.
0:30
www.pixabay.com
VOYO logo

Uglavnom sve potočne biljke imaju stabljiku koja je puzajuća.
Potočne biljke su:
Potočna čestoslavica (Veronica beccabunga L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Šire poznata i kao evropski razgon – je sukulentna zeljasta biljka porodice Plantaginaceae.

Potočni pilićnjak (Lythrum portula ( L.) D.A.Webb) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice vrbica (Lythraceae), koja raste na mokrim i vlažnim terenima.
Iz trajnog podzemnog dijela tjeraju povaljene, gotovo odrvenjele stabljike koje su proviđene dlakama. Krajevi stabljike dižu se oko 20 do 30 cm iznad zemlje. Listovi stoje nasuprotno, s kratkom drškom, obrnuto su jajasti sivo-zeleni, sitno nazubljeni i mekano dlakavi. Cvjetni grozdovi stoje u pazuhu lista i imaju male blijedoplave cvjetove. 
U potočne biljke spada i "Santana" nevena (Calendula officinalis) pripada biljkama koje su željno zasađene u kućnim vrtovima i na parcelama. Raširena je gotovo na svim područjima Evrope, a uspijeva u svijetlim šumama, neplodnim zemljištima u nizini kao i u planinskim područjima, daje prednost suhim staništima. Osobito dobro uspijeva na paljevinama i u okolini mjesta gdje se pali ugljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke potočne biljke izvrsni su primjeri biljaka  koje pomažu u čišćenju vode i u njezinu obogaćivanju kisikom. Takve su vodena kuga (Lagarosiphon major -syn. Elodea crispa) i krocanj (Myriophyllum). To su duboko uronjene biljke brza rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo