Domaća oskoruša (lat.Sorbus domesticaa) je
bjelogorična vrsta drveća iz porodice Rosaceae.
Srednje je visoko drvo koje može narasti do 15 m. U Hrvatskoj je
domaća oskoruša autohtona vrsta, a nazivaju je još i brašnjava
oskoruša, brašnjava jarebika.
Domaća oskoruša može se naći još i u srednjoj i južnoj Europi.
Na sjeveru, područje na kojem je nalazimo se proteže sve do
Irske, do južnoga dijela Velike Britanije, do sredine Njemačke, a
na istoku je možemo naći sve do Karpata, gdje je rijetka.
Na jugu je možemo pronaći na gorju Atlas u sjevernoj Africi.
Kuhanjem plodova priprema se kaša, koja je ugodnog, slatkastog
okusa.
Ako se domaća oskoruša miješa s drugim voćem mogu se pripremati
kompoti, želei, marmelade, sirupi, mošt, pivo, voćna vina i
rakije.
Sirovi plodovi su zbog velikog sadržaja parasorbinske kiseline
nejestivi, ali pri termičkoj obradi na povišenoj temperaturi ti
plodovi postaju jestivi.
Plodovi su ukusniji nakon prvih mrazeva.
Domaća oskoruša ima izrazito tvrdo drvo lijepe teksture pa se zbog toga koristi za izradu malenih drvenih ukrasnih predmeta, a domaća oskoruša se upotrebljavala i u kotlarstvu i rezbarstvu. Ptice se hrane njezinim plodovima te tako raznose sjemenke.