Koliko je važna zimska zaštita voćaka?
Bilo da se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili s ciljem uzgoja proizvoda namijenjenih domaćem ili stranom tržištu, u svakom slučaju onome tko se bavi voćarstvom vrlo je važno znati kako se radi zimska zaštita voćaka.
Pa evo kako izgleda pregled radova u voćnjaku tijekom cijele godine i zimska zaštita voćaka .
Iako se na prvi pogled može učiniti da su hladni zimski mjeseci vrijeme kada i radovi u voćnjaku miruju i stagniraju, oni se ipak odvijaju i to istim intenzitetom kao i u ostala godišnja doba, pa tako u prvoj polovici siječnja poželjno je krečenje debla i ramenih grana, starih i dotrajalih stabala, naravno, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.
U veljači prioritet su priprema tla za sadnju stabala,
klasifikacija podloga te rezidba. Zemljište se priprema
suzbijanjem korova i površinskom obradom tla, pod uvjetom da je
temperatura zraka iznad ništice. Nastavlja se rezidba jabučastih
vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da
prvenstveno treba orezivati jabuke, kruške, šljive, višnje,
trešnje.
Tijekom listopada dovršava se berba jesenskih/zimskih sorti
jabuka i krušaka, skladištenje ili prerada na primjer u mošt.
Obavlja se sjetva sjemena a voćnjaci se gnoje zaoravanjem.
Studeni je pogodan za sadnju jagodastog voća pod uvjetom da tlo
nije jače smrznuto.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden