Bilo da se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili s ciljem uzgoja proizvoda namijenjenih domaćem ili stranom tržištu, u svakom slučaju onome tko se bavi voćarstvom vrlo je važno znati kako se radi zimska zaštita voćaka.
Pa evo kako izgleda pregled radova u voćnjaku tijekom cijele godine i zimska zaštita voćaka .
Iako se na prvi pogled može učiniti da su hladni zimski mjeseci vrijeme kada i radovi u voćnjaku miruju i stagniraju, oni se ipak odvijaju i to istim intenzitetom kao i u ostala godišnja doba, pa tako u prvoj polovici siječnja poželjno je krečenje debla i ramenih grana, starih i dotrajalih stabala, naravno, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.
U veljači prioritet su priprema tla za sadnju stabala,
klasifikacija podloga te rezidba. Zemljište se priprema
suzbijanjem korova i površinskom obradom tla, pod uvjetom da je
temperatura zraka iznad ništice. Nastavlja se rezidba jabučastih
vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da
prvenstveno treba orezivati jabuke, kruške, šljive, višnje,
trešnje.
Preporučuje obaviti zimsko prskanje koje također
spada u zimsku zaštita voćaka.
Tijekom listopada dovršava se berba jesenskih/zimskih sorti
jabuka i krušaka, skladištenje ili prerada na primjer u mošt.
Obavlja se sjetva sjemena a voćnjaci se gnoje zaoravanjem.
Iznimno je važna zaštita, kako od štetočina poput mrazovca tako i
od gljivica na drvetu i kori koje mogu uzrokovati rak voćke ili
lučenje smole, te je najučinkovitije obaviti prskanje preparatima
na bazi bakra.
Studeni je pogodan za sadnju jagodastog voća pod uvjetom da tlo
nije jače smrznuto.
Vegetativno mirovanje voćaka tijekom zime koristi se za
obrezivanje i zimsku zaštitu od bolesti i štetnika.
Kalendar radova u voćnjaku za prosinac kaže da je vrijeme
da se napravi zimska zaštita voćaka, da se voćke
posađene u jesen ogrnu zemljom, kako bi se zaštitio korijen, a
ako vremenske prilike dozvoljavaju može se nastaviti sadnju
voćaka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!