Postoje mnoge vrste vrganja međutim nisu svi
jestivi.
Kod branja gljiva uvijek je potrebno imati dozu opreza – zbog
sličnosti, neke je jestive gljive moguće zamijeniti s njihovim
otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne
upuštajte se sami u berbu već slušajte savjete iskusnijih berača.
Ako se upuštate u berbu gljiva najbolje da se odmah upoznate s
vrstama gljiva a počinjemo s detaljnim opisom kako
izgledaju jestive vrste vrganja.
Vrganj spada među poznatije gljive našeg kraja, a postoji nekoliko vrsta vrganja. Najpoznatiji su ljetni vrganj, borov, Hajdinski i šiljatonogi vrganj. Osnovna podjela vrganja je kroz rodove: Rod Boletus - pravi vrganji: krupne gljive s robusnom drškom, klobuk je suh, meso jednobojno ili promjenljivo u bijelosivim nijansama. Kod nas raste vise desetina vrsta ovih gljiva. krupne .
Raspucali ili proljetni vrganj (Boletus aestivalis) ima baršunast klobuk raznih nijansi smeđe boje, veličine između 10 i 20cm. Osnovna mu je karakteristika ta što mu je klobuk raspucan, naročito po suhom vremenu, zbog čega se jasno vide sitne mrežaste raspukline. Stručak mu je bijeli ili svjetlo-smeđi, sav prekriven mrežicom, a meso je bijelo, debelo i čvrsto. Ova vrsta vrganja obično raste u skupinama, i to najčešće ljeti u bjelogoričnim šumama u blizini kestena, breze ili graba. Moguće ga je zamijeniti s drugim vrstama vrganja, koji su svi odreda jestivi, jedino treba obratiti pozornost na stručak koji po sebi ne smije imati dijelove crvene boje.
Vrlo je raširena vrsta gljiva u našoj zemlji. Ima ih više vrsta, a odlikuju se time što imaju šešir i dršku, a na donjoj strani šešira cjevčice..
S obzirom na to da neke vrste vrganja rastu na specifičnom terenu, kao što je određena vrsta drveća ili drvna masa koja odumire, pokušajte pronaći mjesta koja odgovaraju takvom opisu. Budući da vrganj gljiva često raste u skupinama, jednom kad uočite gljivu, nemojte prelako odustati već pročešljajte i veći dio terena za slučaj da ih se u blizini nalazi još nekoliko sličnih primjeraka vrsta vrganja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!