Grašak je izvrstan primjer zahtjevima skromnog, a vrijednostima bogatog povrća. Obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerale kalij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin). U nastavku doznajte koje su sve vrste graška.
Po uzrastu dijelimo grašak na niski, srednje visoki i visoki.
Visoki:
Telefon: Stabljika naraste do 140 cm, a mahune narastu do dužine od 12 centimetara i sadrže do devet krupnih zrna.
Senator: Ima žuto-zelene mahune sa po šest, sedam krupnih zrna. Naraste do 70 cm.
Maxigolt: Vrlo rodna nova sorta. Naraste do jedan metar. Otporna je na bolesti i daje visoke prinose. Lako se ljušti i odličnog je ukusa.
Selma: Vrlo rodna kasnija sorta. U mahuni ima do 15 slatkih, srednje velikih zrna. Lako se ljušti i naraste do jedan metar. Otporna je na fusarijsko uvenuće.
U sve vrste graška spadaju i oni srednje visoki:
Kapucinac: Mahuna je zelen boje, a zrno je intenzivno ljubičasto, no kuhanjem poprimi zelenu boju. Naraste do 70 cm te je vrlo rodna sorta.
Niski:
Linkoln: Rani grašak koji možemo sijati svaka tri tjedna pa imamo kontinuirani urod.
Mali provansalac: Rani grašak, vrlo robusne stabljike koja naraste do 45 cm- Mahune ravne sa zašiljenim vrhom, dužine do 8 cm, sa 5 do 7 zrna u mahuni.
Karina: Rana, novija i vrlo plodna sorta sa 7 do 8 zrna po mahuni.
Čudo Kalvedonije: Srednje rana sorta, srednje bujnog rasta. Naraste do 50 cm. Krupnih je i ravnih mahuna dužine do 9 cm, sa po 6 do 8 zrna po mahuni.
Jof: Kasnija sorta izrazito rodna, krupnih ravnih mahuna sa po 8 do 9 zrna po mahuni.
Ovo su bile sve vrste graška prema uzrastu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!