Kod branja gljiva uvijek je potrebno imati dozu opreza – zbog sličnosti, neke je jestive gljive moguće zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima. Ako ste početnik u branju gljiva, ne upuštajte se sami u berbu već slušajte savjete iskusnijih berača. Ako ste u Dalmaciji najbolje da se odmah upoznate s vrstama gljiva koje spadaju u gljive Dalmacije.
Na internetu o gljivama u Dalmaciji piše se vrlo škrto, osim
jednog gljivara u Sinju koji kaže da je Dalmacija jako bogata
jestivim gljivama! Mnogi dalmatinci ne znaju da na području
Dalmatinske zagore ima više vrsta gljiva nego na sjeveru
Hrvatske, u Slavoniji...
Tu je ljekovito Judino uho, koje se po preporuci jede u manjim
količinama. Doda se malo ruma i šećera u prahu, i to je to. Raste
na kori stabala, i dok ne padne kiša, izgleda kao sasušeni
komadić drva. Tu je i puhara, meni osobito draga zbog osušenog
praha koji zaustavlja krvarenje rana, a odličan je prirodni
antiseptik i antibiotik.
Tartufi nisu rezervirani samo za Istru ili Slavoniju, ima ih i u šumama Cetinske krajine, no te gljive Dalmacije prilično je teško naći ako nemate dresiranog psa.
S obzirom na to da neke vrste gljiva rastu na specifičnom terenu, kao što je određena vrsta drveća ili drvna masa koja odumire, pokušajte pronaći mjesta koja odgovaraju takvom opisu. Budući da gljive često rastu u skupinama, jednom kad uočite gljivu, nemojte prelako odustati već pročešljajte i veći dio terena za slučaj da ih se u blizini nalazi još nekoliko sličnih primjeraka gljive Dalmacije.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!